Ballonnen oplaten? Weet u het zeker?

Het is een vrolijk en feestelijk gezicht, allemaal ballonnen die de lucht in gaan. Maar voor het milieu en bijvoorbeeld vogels is het niet zo feestelijk. De gemeente wil inwoners vragen een alternatief te bedenken voor het oplaten van ballonnen.

Stikken
Er gaan steeds meer stemmen op om het oplaten van gasgevulde ballonnen te verbieden. Van de 1 tot 2 miljoen die er in Nederland elk jaar worden opgelaten komen er 230.000 met sierlinten en afsluiters als zwerfvuil in zee en op het strand terecht. Daar vormen ze een bedreiging voor vogels en zeedieren die de ballonresten opeten, waardoor ze sterven. Het komt geregeld voor dat vogels verstrikt raken en stikken in de touwtjes en linten.

Zwerfvuil
De ballonnen die niet in zee terecht komen eindigen op andere plekken in Nederland als zwerfvuil. Biologisch afbreekbare ballonnen van natuurrubber bieden onvoldoende een oplossing, want het materiaal vergaat langzaam en blijft schadelijk voor de dieren. Wensballonnen met een brander kunnen brand veroorzaken en dragen ook bij aan het zwerfvuil. De brandweer pleit al sinds 2009 voor een verbod op deze ballonnen.

Alternatief

De gemeente Hillegom wil het oplaten van ballonnen niet verbieden. Wethouder Karin Hoekstra van Ruimte en Duurzaamheid legt uit waarom. “Je kunt niet alles regelen met verboden. Dit is een verantwoordelijkheid die mensen zelf moeten nemen. Het oplaten van ballonnen is niet iets waar je boa’s of politieagenten op af wil sturen.”

De Tweede Kamer heeft in 2014 een motie aangenomen waarin de gemeenten wordt gevraagd het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen. In 40 gemeenten, waaronder Amsterdam, Amstelveen en enkele Waddeneilanden is het uitdelen en oplaten van ballonnen daadwerkelijk verboden.  

Ga naar het begin