Ga naar de inhoud

Rijbewijs

U kunt een rijbewijs op afspraak aanvragen bij de publieksbalie in het gemeentehuis, u kunt dit doen via de groene knop Afspraak maken.

Na vijf werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen. Een rijbewijs is in de meeste gevallen tien jaar geldig.

Prijs

ProductPrijs
Rijbewijs€ 39,45
Categorie-uitbreiding€ 39,45
Extra kosten voor een spoedaanvraag€ 34,10
Gezondheidsverklaring voor een medische keuring€ 33,80

Meenemen

  • bij de aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig legitimatiebewijs;bij vernieuwing:
  • het rijbewijs dat u al heeft;
  • u hoeft geen aangifte meer te doen van vermissing bij de politie. Bij de aanvraag van een nieuw document bij de gemeente, nemen we de aangifte van vermissing van het oude document direct mee.
  • één pasfoto (de fotograaf kent de vereisten voor een pasfoto).

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs snel wilt hebben, kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e verjaardag het praktijkexamen afleggen en krijgen zij een rijbewijs als ze slagen.

Meer informatie hierover leest u op 2toDrive.

Tot ze 18 zijn mogen jongeren alleen rijden onder begeleiding van een coach. Bij het aanvragen van het rijbewijs moet de jongere aangeven welke mensen als begeleider meerijden. Vanaf 16,5 jaar kan hiervoor een begeleiderspas aangevraagd worden. De jongere is wel zelf aansprakelijk in het geval van een overtreding of ongeluk.

Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen en het aanvraagformulier vindt u op de website van 2Drive. U moet voor dit formulier inloggen met DigiD (meer informatie over DigiD).

Gezondheidsverklaring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

  • uw rijbewijs op of na uw vijfenzeventigste verjaardag verloopt.
  • u een medische beperking heeft;
  • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft.

U heeft voor de keuring een gezondheidsverklaring (vroeger Eigen Verklaring) nodig.

  • De gezondheidsverklaring kan digitaal worden aangevraagd via het CBR.

Via Mijn CBR kunt u zien wat de status is van uw aanvraag. Of de gezondheidsverklaring is ontvangen door het CBR, welke correspondentie er is, en bijvoorbeeld of een rapport van de medisch specialist al door het CBR is ontvangen.

U kunt de gezondheidsverklaring ook bij de gemeente kopen. U kunt hiervoor op afspraak terecht bij de publieksbalie van het gemeentehuis.

Rijbewijs kwijt

U hoeft geen aangifte meer te doen van vermissing van uw rijbewijs bij de politie. Bij de aanvraag van een nieuw document bij de gemeente, nemen we de aangifte van vermissing van het oude document direct mee.

Ga terug naar boven