Ga naar de inhoud

de Omgevingswet in werking

Blog Karin Hoekstra, 22 december

December 2023, het jaar is weer voorbij gevolgen. Een jaar waarin weer veel is gebeurd,  maar ook een jaar waarin eindelijk een belangrijke knoop is doorgehakt.
Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in werking. Een wet waar al heel lang over wordt  gesproken en die verschillende keren is uitgesteld. Een wet die een grote verandering geeft, maar waar veel mensen zich (nog) niet bewust van zijn.

Met de Omgevingswet worden 26 wetten, ja echt 26!, opgenomen in 1 wet.

Alles komt in 1 digitale omgeving, 1 website (het Omgevingsloket). De verschillende wetten en regels van de rijksoverheid, de provinciale overheid en de gemeenten zijn bij elkaar gebracht, zodat een aanvraag direct op verschillende onderdelen getoetst wordt. Denk aan het toetsen aan de regels van de wet natuurbescherming (rijk), de provinciale omgevingsverordening (provincie) en bijvoorbeeld de welstandsregels (gemeentelijk).
De weg naar een vergunning  wordt hiermee korter, omdat bij de aanvraag naar alle onderdelen in het geheel wordt gekeken, dus bijvoorbeeld tegelijkertijd naar het effect van geluid, hoogte en natuur. Voor de omgevingswet gebeurde het toetsen aan de verschillende wetten los van elkaar, waardoor vergunningsaanvragen soms veel tijd in beslag namen.

Nu hoor ik u denken; wat betekent dit voor mij? Verandert er iets wanneer ik een dakkapel wil plaatsen? Kan ik mijn woning nog uitbouwen aan de achterzijde? Mag ik nog zonnepanelen plaatsen?

Als u na 1 januari in  het Omgevingsloket kijkt, ziet u direct wat er aan voorwaarden geldt. En dat zijn dan de voorwaarden uit de voorheen 26 wetten. Tot op heden was het noodzakelijk dat uzelf de verschillende vergunningen vanuit de verschillende wetten aanvroeg. Nu ziet u dit op 1 plek, wat het mogelijk maakt dat u ziet of en welke extra onderdelen getoetst moeten worden. De Omgevingswet gaat zorgen voor een sneller proces, omdat er in veel gevallen maar 1 vergunning nodig is.

In het eerste jaar van de Omgevingswet verwacht ik de nodige vragen, opstartproblemen en kinderziektes, omdat het nieuw is en zal lijken of er extra eisen gesteld worden. Dat kan ook bijna niet anders bij zo’n grote operatie.

Maar, wij zijn er klaar voor. De systemen zijn gebouwd en getest, de medewerkers zijn getraind, de beleidsstukken zijn aangepast op de wet en vastgesteld door de raad. Er is een speciaal team ingericht dat de vragen opvangt en inwoners op weg helpt.

Kortom 2024 en de Omgevingswet: kom maar op!

Meer informatie over de Omgevingswet? Kijk dan op www.hillegom.nl/omgevingswet

Ga naar het begin