Aftrap dementievriendelijk Hillegom

22 september

Wethouder Jan van Rijn bezoekt de tentoonstelling over leven met dementie op 21 september, Wereld Alzheimer Dag

In de week van 17 tot en met 24 september is in de bibliotheek van Hillegom een tentoonstelling die laat zien hoe het is om te leven met dementie. Wethouder Jan van Rijn bezocht de tentoonstelling op 21 september, Wereld Alzheimer Dag. Hij gaf daarbij de aftrap voor een dementievriendelijk Hillegom.

Hillegom wil een dementievriendelijke gemeente zijn

Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie. Meedoen aan de samenleving kan voor mensen met dementie extra lastig zijn, zeker naarmate de ziekte vordert. De omgeving kan hierin een ondersteunende rol spelen. Met de juiste handvatten en informatie kunnen mensen al veel betekenen voor elkaar.

Focus: mensen met beginnende dementie die nog thuis wonen

Vaak is het de wens van mensen met dementie om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Ook hun mantelzorgers geven daar vaak de voorkeur aan. Hoe langer ze kunnen blijven meedoen, hoe prettiger dat vaak is. Een dementievriendelijke samenleving waarin er begrip en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten is, helpt hierbij.

Een nog te vormen werkgroep die activiteiten en trainingen organiseert

Met dat in gedachten wil de gemeente Hillegom graag dat er net als in Lisse een werkgroep wordt gevormd. Een groep betrokken en eventueel ervaringsdeskundige inwoners die initiatieven neemt om Hillegom dementievriendelijker te maken. Bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten of trainingen. Geïnteresseerden voor deze werkgroep kunnen zich aanmelden via het e-mailadres beleidsondersteuningsociaaldomein@hltsamen.nl.

Inspirerende bijeenkomst

Roxane van Acker, de directeur van Bibliotheek Zuid-Kennemerland, opende de bijeenkomst. Vervolgens ging wethouder Jan van Rijn in op de ideeën van de gemeente over een dementievriendelijke samenleving. Kea Driessen verzorgde op piano een muzikaal intermezzo.

Tot slot kwam Hub van Kerkhof van Alzheimer Nederland aan het woord over hoe je samen dementievriendelijk kunt zijn. Daarna gingen deelnemers in gesprek over de impact van dementie en wat een werkgroep hierin kan betekenen.

Dementie heeft veel impact

1 op de 5 mensen krijgt dementie. In Hillegom gaat het om circa 400 mensen. Dit aantal zal in de toekomst waarschijnlijk bijna verdubbelen. De impact van dementie is groot, voor de persoon zelf en diens omgeving. De persoon met dementie krijgt steeds meer moeite om de wereld te snappen en vanuit de omgeving is er vaak onbegrip. Daardoor ontstaat verwardheid, angst of achterdocht. Het steeds moeilijker kunnen uitvoeren van dagelijkse handelingen maakt iemand onzeker. Dementie gaat vooral over verlies, van jezelf, de mensen uit de omgeving en de toekomst.

Mantelzorg voor iemand met dementie is zwaar

Dat komt niet alleen door de intensieve zorg en ondersteuning, maar vooral omdat degene voor wie zij zorgen langzamerhand verandert. Het is een rouwproces, terwijl de persoon er nog is. Zo zijn mantelzorgers van mensen met dementie twee keer eenzamer dan gemiddeld. Bijna 4 op de 10 mantelzorgers heeft minder contacten met familie en vrienden sinds zij mantelzorgen.

Ga naar het begin