Ga naar de inhoud

Beeld van Jan Six onthuld

6 november

Op 3 november werd het beeld in de raadszaal van de gemeente onthuld

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar “Levend Erfgoed”. Vanwege dit thema heben wij een beeld aangekocht van Vincent de Kievit (beeldend kunstenaar uit Hillegom). Het is een verbeelding van Jan Six I.

Onthulling

Op 3 november werd het beeld in de raadszaal van het gemeentehuis onthuld. Hierbij waren wethouder Karin Hoekstra, de kunstenaar Vincent de Kievit, Jan Six van Hillegom en kinderen van groep 8 van basisschool De Giraf aanwezig.

Geschiedenis

De historie van Hillegom begint in Amsterdam. Jan Six I (1668-1750) werd opgenomen in het bestuur van Amsterdam, dankzij zijn grootvader Nicolaes Tulp die op dat moment burgemeester van Amsterdam was. Later werd Jan Six II voor 32 jaar burgemeester van de hoofdstad, wat geen enkele burgemeester hem daarna heeft nagedaan. 

Six bracht veel tijd door in Hillegom. Hij liet voor de inwoners een grote waterpomp midden in het dorp bouwen, zodat iedereen vers water had. Ook liet hij de wegen bestraten. Hij trok de Rijksstraatweg en de trekvaart door en bouwde bruggen.

Ambachtsheerlijkheid

Het is ongeveer 300 jaar geleden dat Hillegom een ambachtsheerlijkheid werd. Een ambachtsheerlijkheid was de kleinste bestuurseenheid op het platteland. Deze heerlijkheden van een ambachtsheer of ambachtsvrouwe werden in leen uitgegeven door leenheren als graven, bisschoppen en hertogen. Die vorm van bestuur ontstond toen de 'heerlijke rechten' op 6 november 1722 werden gekocht door Jan Six II. Hij kocht 7000 hectare en werd zo ambachtsheer en bestuurder van het vroegere Hillegom.

Ga naar het begin