‘Binnen de regels maken we het zo leuk mogelijk’ 

8 juni

Ouderen en zorgmedewerkers hebben het zwaar gehad tijdens de coronapandemie

Milou en Marije
Van links naar rechts: Milou Van Zanten en Marije Klein

Nu de meest kwetsbaren zijn gevaccineerd, lijkt het ergste achter de rug. Verpleegkundige Milou van Zanten en bestuurssecretaris Marije Klein van HOZO blikken terug. “De aandacht van Hillegommers vond ik hartverwarmend.”

Overvallen door coronapandemie

In totaal wonen er 160 mensen in de zorgcentra Bloemswaard, Parkwijk en Maronia, die onder HOZO vallen. Daarnaast verzorgt de instelling thuiszorg: zowel wijkverpleging als huishoudelijke hulp. Zowel medewerkers als cliënten werden begin vorig jaar overvallen door de coronapandemie. “In het begin wisten we niet goed hoe gevaarlijk het virus was en waar we aan toe waren: het beleid wisselde steeds. Toen kwam de lockdown, dat was zwaar voor bewoners en hun familie”, vertelt bestuurssecretaris Marije.

Medewerkers moesten werken met mondkapjes en beschermende kleding. Ook voor hen was het een angstige tijd, herinnert verpleegkundige Milou zich. “Thuis mocht je geen bezoek ontvangen, maar ondertussen stonden we wel bij bewoners aan bed. Al tijdens de eerste golf kregen we een eigen testlocatie, dat was heel prettig.”

Zwaaimomentjes

Het personeel probeerde er het beste van te maken voor de bewoners. Ze introduceerden beeldbellen en zwaaimomentjes voor het raam. “In twee centra hadden we een belhoekje, zodat mensen hun familie even konden zien en spreken, veilig achter glas”, verklaart Milou.

Inwoners en ondernemers van Hillegom deden hun best om bewoners en medewerkers een hart onder de riem te steken. Basisschoolleerlingen stuurden kaartjes, kwekers bezorgden bloemen en muzikanten verzorgden optredens voor de deur. “Zelfs een keer een musical! Die aandacht van Hillegommers vond ik echt hartverwarmend”, vertelt Marije. 

De eerste lockdown kwam HOZO door zonder besmettingen, maar in de zomer was er een kleine uitbraak. “Er waren aardig wat besmettingen, er zijn toen ook mensen overleden. Dat is heftig geweest: zowel voor de bewoners als voor ons”, stelt Milou. “Tijd om te verwerken was er niet op dat moment. Je gáát maar door.” 

Gymnastiek

Vanaf januari zijn de medewerkers gevaccineerd, in februari en maart ook de bewoners. “Dat geeft rust, al moeten we ons nog wel aan de regels houden. Daarbinnen maken we het zo leuk mogelijk. We zorgen voor activiteiten in kleine groepjes, zodat mensen afstand kunnen houden”, legt Marije uit. Milou: “Gymnastiek of creatieve activiteiten organiseren we nu op de afdeling in plaats van centraal.”

De thuiszorg is al die tijd gewoon doorgegaan, maar de mensen uit de wijk komen nog niet koffiedrinken of eten in de woonzorgcentra. Marije: “Dat kan nu niet, wel brengen we maaltijden rond. Voor die mensen lijkt het me erg moeilijk: zeker als je alleen woont, ben je afhankelijk van dit soort sociale momenten.”

Samenwerking

De coronatijd heeft ook iets gebracht, vertelt Marije. “Medewerkers vinden dat de samenwerking is verbeterd, zo blijkt uit onderzoek. Ook is er meer creativiteit: de omstandigheden dwingen je om oplossingen te bedenken.”

Maar wat de medewerkers betreft is de pandemie liever vandaag dan morgen voorbij. Marije: “Aan de mondkapjes zijn we wel gewend, afstand houden ligt lastiger. De zorg draait toch om menselijk contact, dat willen we graag weer terug.” 

Aandacht voor elkaar

Tijdens de coronacrisis zijn er in Hillegom mooie initiatieven ontstaan. In de serie Aandacht voor elkaar zetten we er een aantal in de schijnwerpers. 

Ga naar het begin