Ga naar de inhoud

Controle van panden op bedrijventerreinen

25 april

Controles zijn bedoeld om tijdig eventuele misstanden aan te pakken

Tijdens een controle van de gemeente samen met politie, Omgevingsdienst West Holland en brandweer is een aantal panden gecontroleerd op bedrijventerrein Hillegommerbeek. Ook controleerde het team in buurgemeente Lisse op bedrijventerrein Meer en Duin. Deze controles zijn bedoeld om tijdig eventuele misstanden te signaleren, te voorkomen en aan te pakken. De organisaties hebben gekeken of er sprake is van bijvoorbeeld drugscriminaliteit, veiligheidsproblemen of gezondheidsrisico’s. 

Tijdens de controle zijn enkele bedrijven gewaarschuwd. Het gaat daarbij vooral om het naleven van milieuwetten. In één pand op Meer en Duin start een traject met handhaving, omdat de huurder afwijkt van het bestemmingsplan.  

Voorkomen van ondermijnende criminaliteit

De controles zijn bedoeld om misstanden en georganiseerde criminaliteit in onze gemeente te voorkomen. Drugscriminaliteit, uitbuiting van werknemers (arbeidsuitbuiting) en witwassen worden gezien als een vorm van ondermijning, waar hard tegen opgetreden wordt.

Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van diensten van onze samenleving (de bovenwereld). Daardoor raken deze twee werelden met elkaar verweven. Criminelen kunnen hiermee druk uitoefenen op de samenleving en misbruik maken van mensen of voorzieningen. Uiteraard wil de overheid dit zoveel mogelijk voorkomen.

Schouder aan schouder

De buurgemeenten Lisse, Hillegom en Teylingen staan schouder aan schouder met de politie en het openbaar ministerie. Ook andere partners, zoals de Omgevingsdienst, zijn betrokken. We sluiten hiermee aan op de landelijke aanpak tegen ondermijning. Doel is een omgeving te creëren waarin (georganiseerde) criminaliteit geen kans heeft. Zo houden we onze gemeenten veilig.

Ga naar het begin