‘De Afhaalbieb was eigenlijk een blind date met boeken’

26 mei

Bibliotheek Hillegom stelt verrassingspakketten samen in tijden van corona

Toen de Bibliotheek Hillegom dicht moest, werkten medewerkers achter de schermen hard door om toch diensten aan te bieden. Via de Afhaalbieb konden mensen pakketjes boeken afhalen en het Mediaspreekuur werd telefonisch voortgezet.

Ronnie Herkenhoff Konersmann werkt vijf dagen per week in de vestiging in Hillegom. Tijdens de tweede lockdown zette hij daar de Afhaalbieb op. “Mensen konden mailen of bellen en dan hun favoriete genre of schrijver doorgeven. Op basis daarvan stelden wij een verrassingspakket samen. Eigenlijk een blind date met boeken”, vertelt hij.

Veel leden waren blij dat ze ondanks de sluiting toch boeken konden lenen, merkte Ronnie. “Toen ze het eenmaal ontdekt hadden, was er behoorlijk veel vraag naar: ik schat dat ik ruim twintig pakketjes per dag maakte. Sommige mensen haalden elke week een nieuw pakket.”

De bibliothecaris schepte er eer in om mooie pakketten samen te stellen. “Ik vond het ontzettend leuk om te doen. Vooral als ik de reactie kreeg: ‘Dit had ik zelf nooit uitgezocht, maar nu heb ik echt een nieuwe schrijver ontdekt!’ Misschien kunnen we dit wel voortzetten, ook nu de bibliotheek weer open is.”

Afgelopen donderdag mocht de bibliotheek haar deuren weer openen, daar is Ronnie blij mee. “Het is mooi dat we iets konden doen, maar ik wil toch het liefst mensen om me heen: dat is waarom ik voor dit vak heb gekozen. Ik hoop dat we binnenkort ook andere activiteiten kunnen voortzetten, zoals het Taalcafé, waar nieuwkomers hun Nederlands kunnen oefenen. Dat brengt weer leven in de brouwerij.”

Spreekuur

Maartje de Groote-Komen bemande de afgelopen maanden samen met collega’s het Mediaspreekuur. Gewoonlijk is dat live, nu gebeurde dat telefonisch. Ook via de mail konden mensen vragen stellen. “Het ging opvallend vaak over de online bibliotheek, waar mensen e-books en luisterboeken kunnen lenen. Daar merkten we aan dat mensen toch graag willen blijven lezen, het aantal online uitleningen is ook flink gestegen. Als het mensen niet lukte om een account aan te maken of er iets niet goed werkte, kon ik daarbij helpen.”

Ook voor kwesties die niet direct met de bibliotheek te maken hebben, kunnen mensen terecht bij het Mediaspreekuur. “Bijvoorbeeld als ze ergens niet uitkomen met hun telefoon of tablet. Telefonisch is dat wel iets lastiger, omdat ik niet kan meekijken. Maar met goed doorvragen komen we er meestel wel uit”, vertelt Maartje. “Daarnaast krijgen we vragen over de digitale overheid. Dat varieert van ‘hoe maak ik een DigiD aan’ tot ‘hoe vraag ik studiefinanciering aan’. Heel breed dus! Soms kan ik zelf helpen, anders verwijs ik ze door.”

Hoewel de bibliotheek nu weer open is, blijven de Mediaspreekuren voorlopig telefonisch. “We weten nog niet wanneer welke maatregelen worden losgelaten en willen natuurlijk geen grote toeloop veroorzaken. Voorlopig ligt de nadruk daarom op uitlenen en inleveren.”

De Bibliotheek Hillegom is doordeweeks geopend van tien uur tot half zes, op woensdag  zelfs tot acht uur. Zaterdag is de bibliotheek open van tien tot twee uur.

Aandacht voor elkaar

Tijdens de coronacrisis zijn er in Hillegom mooie initiatieven ontstaan. In de serie Aandacht voor elkaar zetten we er een aantal in de schijnwerpers.

Ga naar het begin