Eerste resultaten aanpak ondermijning

12 september

Twee bedrijfspanden gesloten vanwege criminele activiteiten en vijf waarschuwingen gegeven.

De eerste resultaten van de Aanpak ondermijnende criminaliteit zijn bekend. Afgelopen jaar constateerden de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen samen met politie en andere opsporingspartners diverse criminele activiteiten. Zo vonden zij in bedrijfspanden onder meer een groot bedrag aan contant geld, hennepkwekerijen, een mogelijk drugslab en bewijs van illegale prostitutie. De gemeenten namen vervolgens bestuurlijke maatregelen. Zo zijn twee bedrijfspanden gesloten en vijf waarschuwingen gegeven. Als de waarschuwingen niet worden opgevolgd, worden ook deze panden mogelijk gesloten.

Samenwerking gemeenten, politie, OM en andere partners

Doel van de aanpak is om georganiseerde criminaliteit beter te signaleren, te voorkomen en aan te pakken. Door samen te werken kunnen gemeenten, politie, OM en andere partners hun informatie sneller delen. Zo krijgen alle partijen beter zicht op wat er speelt in de gemeenten en kunnen zij vervolgens gericht criminele activiteiten tegengaan. De gemeenten trainen hun medewerkers op het herkennen van mogelijke signalen. De ambtenaren kunnen via een speciaal meldpunt vermoedens doorgeven.

Aansluiten op landelijke aanpak

Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van diensten van onze samenleving (de bovenwereld). Daardoor raken deze twee werelden met elkaar verweven. Criminelen kunnen hiermee druk uitoefenen op de samenleving en misbruik maken van mensen of voorzieningen. Uiteraard wil de overheid dit zoveel mogelijk voorkomen. De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen sluiten met een eigen programma aan op de landelijke aanpak. Dit programma is begin 2019 gestart.

Meld jouw vermoeden

Heb je een vermoeden van ondermijning? Zo kun je het melden:

Ga naar het begin