Een boodschap van burgemeester Arie van Erk

9 december

''We komen hier samen doorheen. Houd de moed erin!''

Burgemeester Arie van Erk

Beste inwoners, 

Na een mooie zomer hoopten we de winter zonder al te veel beperkingen vanwege corona door te komen. Met behulp van de vaccinaties en de QR-codes moest dat lukken dachten we in oktober zelfs nog. Dat pakt heel anders uit. Het aantal besmettingen is schrikbarend snel gestegen en de druk op de zorg en haar personeel is hoger dan ooit. Er moest  iets gebeuren en  daarom zijn er opnieuw pittige maatregelen door het Kabinet ingesteld. Maatregelen om contactmomenten tussen mensen te voorkomen en daarmee het virus minder kans te geven.

Ik wil nog eens benadrukken, dat het enorm belangrijk is om de rijen te sluiten en samen op te trekken tegen het virus, ook al wordt er vaak heel verschillend gedacht over de juiste route. Je ziet nu al dat mensen, zelfs binnen families, tegenover elkaar komen te staan. Laat dat niet gebeuren, hoe moeilijk het soms ook is vanwege verdriet of teleurstelling, zowel privé als zakelijk. Wijzen naar de ander brengt ons niet verder, klagen evenmin. Even afstand nemen van het nieuws kan helpen. Of kijken naar wat er wél kan; en er kan meer dan de vorige winter omdat we beter beschermd zijn. Ik ben er van overtuigd dat we het langer volhouden als we ons niet laten meeslepen door negatieve geluiden.

In Hillegom is inmiddels 88 procent van de volwassenen gevaccineerd en 70 procent van de jongeren tussen de 12 en de 18 jaar. De percentages liggen boven het landelijk gemiddelde en dat vertaalt zich in lagere besmettingscijfers dan landelijk. Dat is heel mooi, maar laten we er nog een schepje bovenop doen. Aarzelt u nog over een vaccinatie? Praat er eens over met een vriend of de huisarts – misschien kunnen zij twijfels wegnemen, want ook veel jonge gezonde mensen zijn helaas het slachtoffer en belanden op de IC. Maar besef ook dat als je gevaccineerd bent je het virus gewoon kan krijgen en overdragen. De QR-code is geen vrijbrief. Dus bij klachten thuis blijven en zoveel mogelijk afstand houden. Pak allemaal je verantwoordelijkheid!

Deze pandemie raakt ons allemaal, dat weten we. Maar laten we ook lichtpuntjes zoeken. Vorig jaar hadden we een écht sobere decembermaand: met alle winkels, hotels en restaurants die dicht moesten. Dankzij de QR-code bewegen we ons weer wat makkelijker door het sociale leven en zijn de scholen gelukkig open, al moeten we natuurlijk voorzichtig blijven en doen de beperkingen pijn; zeker voor (horeca) ondernemers.

Mij doet het goed dat er in deze donkere dagen weer mooie initiatieven ontstaan. Vorige winter hebben inwoners en ondernemers veel gedaan om elkaar te helpen. En nu zie ik die creativiteit terugkeren: zoals bijvoorbeeld ‘de gaarkeuken’ bij café Murphy’s Law. Of mensen die een klein lichtje aansteken voor de ander of die oog hebben voor de ouderen.

Heeft u behoefte aan een luisterend oor? Weet dan dat niet alleen ik, maar ook de wethouders, de raadsleden en onze ambtenaren altijd hiervoor open staan. We komen hier samen doorheen. Houd de moed erin!

Arie van Erk
Burgemeester

 

Burgemeester Arie van Erk spreekt alle Hillegommers ook toe in een videoboodschap. Bekijk de videoboodschap.

Ga naar het begin