Ga naar de inhoud

Gemeente Hillegom herdenkt 4 jonge slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

3 juni

Op 31 mei was het precies 77 jaar geleden dat 4 buurjongens zijn omgekomen in de Bloemendaalse duinen.

Op 31 mei was het precies 77 jaar geleden dat rond de klok van 17 uur, 4 buurjongens van de Stationsweg zijn omgekomen in de Bloemendaalse duinen. De jongens: Piet en Jan Assendelft

(13 en 11 jaar), Johan Turkenburg (15 jaar) en Piet Lycklama (12 jaar) hebben ongeveer drie weken na de bevrijding van Nederland, vermoedelijk een V1 raket gevonden die in hun bijzijn is ontploft.

 

Burgemeester Arie van Erk: “Het is een ongelooflijk drama dat na de bevrijding deze 4 buurtkinderen zijn omgekomen door achtergebleven munitie. Dat heeft vanzelfsprekend een enorm gat geslagen bij de familie van de jongens, maar ook bij de bewoners van de Stationsweg in die tijd. De jongens hebben hun laatste rustplaats gevonden in een oorlogsgraf op de begraafplaats van de St.  Martinuskerk in Hillegom. Op de sterfdag van de jongens hebben wij met hun nabestaanden hen herdacht.”

 

De gemeente heeft vorig jaar besloten om het graf te laten renoveren zodat het voor de toekomst behouden blijft. De afgeronde renovatie was aanleiding voor een bijeenkomst met de nabestaanden.

Ga naar het begin