Groenbeleid: snoeien en planten van bomen

31 maart

Groenspecialist Ivo van der Lee vertelt meer over het groenbeleid en de uitvoering in Hillegom.

 

 

Er is geen gemeentelijk beleid dat zoveel emoties oproept als het bomenbeleid. Iedereen vindt er wat van. De een ergert zich groen en geel aan het afgevallen blad voor de deur of de luizenpoep op de auto; een ander maakt zich kwaad als er een boom in de straat wordt gerooid. Groenspecialist Ivo van der Lee zit er met zijn neus bovenop. Hij is als medewerker van de werkorganisatie HLTsamen verantwoordelijk voor de uitvoering van het groenbeleid in Hillegom.
 

Groenonderhoud

In Hillegom wordt het groenonderhoud gedaan door Meerlanden, het gemeentebedrijf dat ook verantwoordelijk is voor het ophalen van GFT, papier, plastic en restafval. "Er wordt veel waarde gehecht aan de plaatselijke kennis”, weet Van der Lee. "Onze medewerkers hebben hun eigen wijk; ze kennen elke boom en struik en meestal ook de bewoners. Het streven is dat meldingen over de openbare ruimte binnen twee dagen worden opgepakt en binnen tien werkdagen zijn opgelost. Dit lukt niet altijd. Iedereen heeft z’n eigen verantwoordelijkheid. Alle medewerkers hebben een goede opleiding. Ze hebben de bomen- en plantenkennis; weten waarover ze het hebben.”

 

Planten, snoeien, weghalen

Elk jaar vinden er verschillende onderhoudswerkzaamheden plaats aan bomen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om snoeien, water geven aan jonge bomen en het weghalen van verzwakte bomen. Dit gebeurt het hele jaar door. Vanaf september start bijvoorbeeld de vormsnoeiofwel begeleidende snoei, en worden de hagen geknipt. Ook worden er regelmatig nieuwe bomen geplant. Dit gebeurt in Hillegom altijd in de maanden december tot en met maart. En de maanden mei tot en met juli zijn belangrijk om te werken aan bestrijding van de eikenprocessierups. Een complete jaarkalender van alle groenwerkzaamheden is te vinden op de groenkalender van de gemeente. 

 

Juiste boom, juiste plek

‘De juiste boom op de juiste plek’, is sinds een paar jaar het uitgangspunt van het boombeleid. Een boom moet niet alleen bovengronds, maar ook ondergronds voldoende ruimte hebben om uit te kunnen groeien. Nieuwe bomen worden tegenwoordig zoveel mogelijk buiten het kabel- en leidingentracé geplant. "Het liefst niet in het trottoir, waar aan het oppervlak liggende wortels voor overlast kunnen zorgen. Waar je geen beuk of eik kunt planten zetten we een sierkers.”

Als een boom vrij kan uitgroeien tot volwassenheid is de eerste jaren alleen begeleidingssnoei nodig; het opkronen van de boom. Het opkronen is een vorm van snoei waarmee wordt bepaald hoe hoog de stam van de boom gaat worden. De onderste takken van de boom worden verwijderd, dit is een specialistische klus. Daarna is er alleen onderhoudssnoei nodig, wat zich in de praktijk beperkt tot het verwijderen van dood hout.

De gemiddelde levensduur van een boom in de bebouwde kom is 40 jaar. Nog altijd 10 jaar langer dan in de stad, maar veel korter dan de 150 tot 200 jaar die bij voorbeeld een beuk in het bos kan worden. In het stedelijk gebied heeft de boom meestal te weinig wortelruimte en last van de droogte en de druk van (parkerende) auto’s. "Dat betekent dat je elk jaar gemiddeld 1/40e deel van de bomen moet vervangen om het bomenbestand op peil te houden”, legt Van der Lee uit. "Hillegom bijvoorbeeld heeft 8.000 bomen; dan zou je er dus elk jaar ongeveer 200 moeten vervangen.”

Verschillende leeftijden

"We planten veel nieuwe bomen, naast dat we ook zieke bomen weghalen”, zegt Van der Lee. Op deze manier heeft Hillegom altijd bomen van verschillende leeftijden, dat is belangrijk om zo een gevarieerd bomenaanbod te hebben. Anders heb je straks allemaal oude en zieke bomen die tegelijkertijd weg moeten.

Het kappen van bomen roept altijd emoties op. “Soms vragen mensen of we het doen voor de houtopbrengst, maar dat is niet waar. In principe wordt elke boom door de gemeente om de drie jaar gecontroleerd. Als een boom ziek is wordt de controle – meestal in afwachting van het kappen van de boom – jaarlijks uitgevoerd. Op deze manier kan het leven van een aangetaste boom soms nog jaren worden verlengd.

Veiligheid

Het veiligheidsrisico is een veel voorkomende reden om een boom soms weg te moeten halen. Daarnaast zit er soms niets anders op bij wegwerkzaamheden of de vernieuwing van de riolering. "Als we ergens rioleringsbuizen vervangen, kijken we ook gelijk naar de bomen. Kunnen ze nog tien jaar blijven staan of zijn ze aan het eind van hun levensduur?”. En als ze echt moeten worden verwijderd, komen er bijna altijd nieuwe bomen voor in de plaats terug. Daar kunnen inwoners dan weer tientallen jaren van genieten.

En heeft u vragen of wilt u een melding maken over een boom? Dit kan via de Fixi-app of de website www.fixi.nl

Ga naar het begin