"Het is mooi dat we elkaar konden helpen om te sporten"

17 mei

De afgelopen maanden mocht er volgens de coronaregels niet binnen gesport worden. Hillegom in Beweging dacht mee over de mogelijkheden om toch door te trainen.

Sportclubs die gewoonlijk binnen trainen, vielen tijdens de tweede lockdown even stil. Hillegom in Beweging ging daarom op zoek naar locaties en legde contacten tussen de clubs. Zo stelde korfbalvereniging SDO haar velden beschikbaar voor judoschool Ukemi en turnvereniging Jahn.

De afgelopen maanden mocht er volgens de coronaregels niet binnen gesport worden. Sommige verenigingen legden hun trainingen tijdelijk stil. Hillegom in Beweging dacht mee over de mogelijkheden om toch door te trainen. “Wij zijn op zoek gegaan naar locaties, bijvoorbeeld op het sportpark, maar ook in de parken”, vertelt Paul de Bree. Hij is een van de buurtsportcoaches van Hillegom in Beweging, dat het sportbeleid van de gemeente Hillegom uitvoert.

Een voetbalvereniging kan makkelijk naar buiten, voor andere sporten ligt dat lastiger. “Denk aan de turnvereniging: die heeft buiten niet de beschikking over alle apparaten. Dan moet je dus alternatieve trainingen gaan geven. Maar toch was het enthousiasme groot: de clubs wilden toch graag iets doen voor hun leden”, merkte Paul.

Innovatief

Niels Dekker van Judoschool Ukemi regelde vorig voorjaar al dat hij een deel van zijn lessen op een parkeerplaats in Lisse kon geven. “Daar leg ik een judomat neer, ik ben wel een uur bezig met de voorbereidingen. Dus toen we via Hillegom in Beweging konden regelen dat we op het veld van SDO terecht konden, waren we heel blij: daar hoeven we geen mat te leggen. We kunnen op het gras niet alles doen, maar daar passen we de training op aan. Je wordt vanzelf innovatief!”

Hij is blij dat de trainingen weer doorgaan. “In de winter was het te koud om buiten te judoën: dat vonden we onverantwoord met kleine kinderen. Wel hebben we zo veel mogelijk contact met de leden gehouden. In maart zijn we weer begonnen met trainen. Ik merk dat de kinderen het ook fijn vinden: zij waren toch erg aan huis gekluisterd.”

Niels is enthousiast over de samenwerking die is ontstaan. “We hebben een leuk contact met SDO, dat hou ik graag warm. Wellicht kunnen we in de toekomst bij buitenevenementen weer hier terecht!”

Helpen

Voor SDO sprak het voor zich dat de collegaverenigingen terecht konden op het terrein. “Waarom zou je het niet doen, het veld ligt er toch! Het is mooi dat we elkaar zo konden helpen om te sporten”, stelt Yvonne Geuke van SDO.

De samenwerking tussen de verenigingen verloopt goed. “Jahn heeft ook wat materiaal bij ons gestald en we gebruiken elk een ander stukje van het veld. De judoschool komt overdag, dan trainen wij niet. Dus ook dat gaat prima.”

De korfbalvereniging heeft zelf best een lastige tijd gehad. “Tijdens de tweede lockdown mocht er eerst even niets meer en werd de zaalcompetitie afgelast. Inmiddels is de jeugd weer gaan trainen, maar de tweede helft van de veldcompetitie is niet doorgegaan. Onze leden missen die wedstrijden - en wij missen als club ook de binding met onze leden!”

Wintergames

Ondanks alle hindernissen kijkt Paul de Bree positief terug op het afgelopen sportjaar. “Het is toch gelukt om mensen in beweging te houden. Bijvoorbeeld met de Wintergames, die we in korte tijd hebben opgezet, en later met de Springgames. De kinderen konden zich lekker even uitleven. En ook van ouders kregen we veel waardering: als zij hun kind na twee uur komen ophalen, krijgen ze het blij en met een rood hoofd van de inspanning terug.”

Paul is tevreden over de samenwerking tussen de sportclubs. “Zij hebben echt alle kansen gepakt om toch iets te doen voor hun leden. Het is mooi dat wij daarin een rol konden spelen door mensen met elkaar in contact te brengen. Het netwerk dat we hebben opgebouwd, betaalt zich zo uit.”

Hillegom in Beweging gaat de sportclubs nu weer ondersteunen voor volgend seizoen. “Het sportseizoen loopt nu ten einde, daarom hebben we acties gepland met verenigingen en scholen. Hopelijk kunnen ze volgend jaar weer op volle kracht verder.”

Ga naar het begin