Ga naar de inhoud

Interview burgemeester Arie van Erk over coronacrisis

31 maart

De extra maatregelen in de strijd tegen het coronavirus (Covid-19) zijn ruim 2 weken van kracht.

Burgemeester Arie van Erk

De meeste inwoners en zeker de ondernemers houden zich er netjes aan, stelt burgemeester Arie van Erk vast. Maar het kan en moet nog beter. “Het is zo belangrijk: dit moeten we écht met z’n allen doen.”

Hoe kijkt u terug op de afgelopen weken?

“Er is in korte tijd veel gebeurd. Om te voorkomen dat de ziekte zich snel verspreidt, heeft het kabinet ingrijpende maatregelen genomen. Onder meer scholen, horeca, kappers en fysiotherapeuten zijn gesloten en heel veel mensen werken thuis. Voor iedereen geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar, een cruciale afspraak. Het heeft even geduurd voordat mensen écht hun gedrag gingen aanpassen. Dat gebeurde pas op grote schaal na de noodverordening, vorige week maandag.”

Wat ziet u in Hillegom gebeuren?

“Het gaat de goede kant op. Ik wil vooral de ondernemers complimenteren voor hun snelle handelen. Ook de overgrote meerderheid van de inwoners lijkt nu te beseffen hoe ernstig de situatie is en houdt zich aan de regels. Maar het kwartje is nog niet bij iedereen gevallen. Dat zit me dwars, want het is juist hier in het druk bevolkte westen van het land zo belangrijk dat we dit wel écht met z’n allen doen. Alleen als iedereen zich aan de regels houdt, kunnen we ouderen en andere kwetsbare inwoners beschermen. We helpen op die manier het virus in te dammen en de zorg overeind te houden. Denkt u hieraan ook als u boodschappen gaat doen, we moeten echt afstand houden”

U kunt als burgemeester regels handhaven door boetes uit te delen en verboden in te stellen. Gaat u dit doen?

“We gaan sowieso meer controleren op het naleven van die 1,5 meter afstand. Eerst waarschuwen we alleen, maar als dat niet voldoende blijkt, gaan we echt boetes uitdelen. Ook aan jongeren; ga niet met grote groepen de straat op. Dus het kan gebeuren dat je puber thuiskomt met een rekening van 400 euro, omdat ze toch te dicht op elkaar bleven staan. Ik wil ouders van tieners aansporen om het er thuis over te hebben. Met de gemeenten in de regio hebben we een campagne gelanceerd: Slimmer chillen = corona killen. We laten jongeren zien hoe ze op een veilige manier in contact kunnen blijven. Daar zijn ze creatief genoeg voor!”

Wat wilt u tegen de Hillegommers zeggen?

“Ik besef dat het niet gemakkelijk is. Ik wil iedereen een hart onder de riem steken. Van zorgpersoneel, huisartsen en onderwijzers wordt veel gevraagd. Andere inwoners moeten thuis hun werk organiseren én zorgen dat hun kinderen lessen volgen. Ouderen mogen geen bezoek meer ontvangen. Bedrijven hebben grote zorgen: ze weten nog niet precies hoe de steunmaatregelen uitpakken, terwijl de omzet omlaag knalt. We moeten er rekening mee houden dat het nog even gaat duren.

Toch wil ik iedereen vragen de moed erin te houden. Probeer het beste ervan te maken, help elkaar, zoek op een andere manier contact. Er zijn gelukkig prachtige initiatieven in het dorp om elkaar te ondersteunen. Maak er thuis wat van met elkaar. Misschien kun je een keer eten laten bezorgen: zo help je de plaatselijke restaurants. We houden er rekening mee dat het nog even gaat duren. We moeten als dorp een team zijn. Hoe steviger we nu de rem erop zetten, hoe eerder we dit virus de baas zijn. Met elkaar kunnen we dit aan.”

Ga naar het begin