Interview met burgemeester Arie van Erk

15 oktober

‘Geweldig hoe iedereen meedenkt over een coronaproof Hillegom!’

Hoe lukt het om coronaproof te werken, sporten of ondernemen? Met die vraag bellen burgemeester en wethouders naar verenigingen, organisaties en bedrijven in Hillegom. Burgemeester Arie van Erk is blij met het contact dat zo ontstaat en met de ideeën die uitgewisseld worden. “Laten we vooral blijven kijken naar wat er wél kan”, stelt hij.

Hoe verloopt de belactie tot nu toe?

“Goed! Zodra we even tijd hebben, pakken de wethouders en ik de telefoon. Dan bellen we bijvoorbeeld met een winkelier of de voorzitter van een sportclub. Dat zijn goede gesprekken. Mensen kunnen hun verhaal kwijt en wij krijgen meer inzicht in waar ze mee zitten. Bovendien horen we veel creatieve ideeën. Al die organisaties en bedrijven hebben slimme manieren bedacht om coronaproof te werken. Die ideeën willen we graag weer doorgeven aan anderen.”

Kunt u daar voorbeelden van geven?

“Wethouder Hoekstra belde met een kinderdagverblijf. Daar willen ze een overkapping maken waar mensen onder kunnen wachten als ze hun kinderen komen halen, nu ze niet meer naar binnen mogen. En Welzijnskompas heeft via het Oranjefonds iPads weten te regelen voor mensen die eenzaam zijn. Die krijgen ze een tijdje in bruikleen, zodat ze makkelijk contact kunnen houden met familie of vrienden.”

Zijn de mensen die u spreekt bereid om mee te denken?

“Ja zeker, iedereen wil graag iets doen. Het is ook echt nodig om er een tandje bij te doen, het aantal besmettingen loopt snel op. In Hillegom zijn er ongeveer 25 nieuwe gevallen per week. Die aantallen zijn hoger dan in april, het is echt heftig. Die stijging moeten we met z’n allen een halt toeroepen. Iedereen die ik spreek, voelt die noodzaak.”

Wat gebeurt er in de praktijk met de ideeën die u krijgt?

“De suggesties willen we doorgeven aan anderen. Mensen mogen ze natuurlijk ook zelf delen: graag zelfs. Misschien heeft de voetbalcoach wel een filmpje gemaakt waarin hij zijn team op een leuke manier aanmoedigt de regels te respecteren. Als hij dat deelt via de sociale media, komt het ook bij andere clubs terecht. We zijn trouwens niet alleen nieuwsgierig naar ideeën bij clubs of ondernemers: alle inwoners mogen van zich laten horen. Heb je een idee, bijvoorbeeld voor de jeugd of om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen, mail dan naar gemeente@hillegom.nl.”

Welke rol kan de gemeente verder spelen?

“We willen graag meedenken. We merken dat veel mensen de situatie zat zijn en de regels niet altijd even duidelijk vinden. Gelukkig weten ze ons goed te vinden als ze vragen hebben. Onze boa’s en contactfunctionaris krijgen steeds meer een coachende rol. Corona is een gezamenlijk probleem, dat we gezamenlijk moeten oplossen. We weten niet hoe lang het gaat duren: het ligt eraan hoe de pandemie zich ontwikkelt. De landelijke overheid besluit daarop of de regels strenger moeten worden of juist kunnen versoepelen. Maar los daarvan vind ik dat we vooral moeten kijken naar wat er wél kan. Reik ons maar ideeën aan, dan delen wij ze weer.”

Heeft u een goed coronaproof idee? Laat het weten via gemeente@hillegom.nl

Ga naar het begin