Inwoner-interview

4 mei

Afval scheiden met Joey Buddenberg

Inwoner-interview Joey

Joey Buddenberg is 39 en woont met vriendin Merel en zoontje Thomme in een jaren ’30 woning. Hun wens is om in de toekomst een duurzaam huis te bouwen. Als tussenstap hebben ze hun huidige woning in ieder geval zo veel mogelijk verduurzaamd. En ja, goed afval scheiden past daar helemaal bij. In de keuken is bijvoorbeeld een grote lade te vinden met daarin bakken voor de verschillende afvalstromen.

Dat ziet er netjes uit! Zijn jullie altijd zo goed bezig geweest met afval scheiden?

Het is in de loop van tijd een beetje zo gegroeid. In ons vorige huis hadden we een prullenbak met twee delen. Een voor GFT en een voor restafval. Het papier verzamelden we op een andere plek. Toen we in ons huidige huis gingen verbouwen en een grotere keuken kregen, was deze lade een logische vervolgstap.

Waren er eyeopeners waardoor jullie meer aandacht aan afvalscheiding zijn gaan geven?

Sinds we ruimer wonen en ook eigen afvalcontainers hebben, is het scheiden wel een stuk makkelijker geworden en doen we dat ook veel actiever. Tijdens de eerste lockdown werden we nogmaals met onze neus op de feiten gedrukt hoeveel verpakte spullen je in zo’n situatie in huis haalt, ook bijvoorbeeld bezorgmaaltijden. Zoveel verpakkingsmateriaal!

Welke afvalstromen scheiden jullie op dit moment?

Eigenlijk alles wel: papier, glas, plastic, GFT… voor alles hebben we een aparte bak. Spuitbussen van de deodorant houden we ook apart.

Wist je dat je spuitbussen tegenwoordig bij het plastic mogen? Het valt onder de ‘B’ van blik in ‘PBD’ (plastic, blik en drinkverpakkingen).

Nee, maar dat is goed om te weten! Ik zat juist te denken aan een CFK-boxje waar ik ze met de lege batterijen in zou kunnen verzamelen, maar dat hoeft dan dus niet meer.

Als je twijfelt in welke bak iets hoort, hoe onderzoek je dat dan?

Meestal is het mij wel duidelijk, maar bij twijfel google ik dat dan even snel. In het algemeen hè, niet per se via Meerlanden.

Het afvalbeleid kan op sommige punten per gemeente verschillen. Dus onze tip zou zijn om even de afvalscheidingswijzer te checken. Of even vragen aan de grondstoffencoach, dan weet je het zeker.

Er zijn altijd leermomentjes. Zo ontdekte ik laatst iets interessants tijdens de 5MinutenShow van Telekids. Dat is een korte quiz over afvalscheiding voor kinderen. Het ging erover dat een vieze pizzadoos niet bij het papier mag omdat hij te vervuild is voor verwerking. Sindsdien trek ik het schone deel er nu van af zodat dit alsnog bij het papier kan.

Goed bezig! Gebruik je verder nog tools bij het afval scheiden?

Op dit moment eigenlijk alleen de Meerlandenapp die mij vertelt wanneer welke bak wordt geleegd.

Je zoontje zit nog in de luiers. Wist je dat je daarmee in aanmerking komt voor maatwerk? Vanwege het hoge aandeel luiers in je restafval kun je dan wat meer speling krijgen.

Grappig dat je het zegt, we wisten het niet, maar we hoorden er voor het eerst van via de grondstoffencoach. Overigens gaan we, als er ooit een tweede kindje mocht komen,  waarschijnlijk over op wasbare luiers. Dat zal heel veel schelen!

Kunnen de gemeente en Meerlanden je verder nog ergens mee helpen?

Misschien wat meer contact en dialoogmet de bewoners? Twee weken geleden wist ik bijvoorbeeld zelf nog niet van het bestaan van de grondstoffencoaches af. Daarnaast is afval scheiden voor de meeste mensen geen spannend onderwerp. Ik denk dat je niet alleen moet kunnen uitleggen dát het waardevol is, maar dat de manier waarop minstens zo belangrijk
is. Mensen zitten niet te wachten op saaie kost. Je krijgt ze mee met toffe weetjes, belangrijke nieuwe inzichten, etc. Goed punt, hopelijk draagt deze nieuwe krant daar al iets aan bij.

Heb je zelf nog tips voor andere inwoners die meer aandacht willen besteden aan het scheiden van hun afval?

Het belangrijkste aan afval scheiden is ‘gewoon beginnen’, maak het niet te ingewikkeld en wees niet te streng voor jezelf. Hoe kleiner je begint, hoe makkelijker iets vol te houden is en vanzelf een gewoonte wordt. Alle beetjes helpen.

Dankjewel voor dit leuke gesprek! Is er nog iets dat je kwijt zou willen?

Ja: hoewel ik heel graag de boodschap uit wil dragen dat afval scheiden niet ingewikkeld is, zijn we ons er bewust van dat we hier vrij veel ruimte hebben. Een grote keuken en een schuurtje geven je gewoon heel veel mogelijkheden. De uitdaging zit hem bij kleinere woningen, daar staat het afval eerder in de weg. De impuls om alles dan toch maar bij het restafval te doen is begrijpelijk. Daarom: begin gewoon klein, doe wat in jouw macht ligt. 

Dit interview lees je ook in de afvalkrant '‘Eerste hulp bij recycling!’. Bekijk de digitale versie van de afvalkrant! 

Ga naar het begin