Meedenkers wijzen de weg en bieden een luisterend oor

27 maart

Het Meedenkersnetwerk is een netwerk van vrijwilligers en beroepskrachten die verstand hebben van wonen, sociale contacten, activiteiten, zorg en financiën. Zij bieden ook steun tijdens de coronacrisis.

Uitleg Meedenkersnetwerk

Het is niet altijd makkelijk om de weg te vinden naar maatschappelijke loketten, regelingen en activiteiten. Meedenkers helpen daarbij. Zij zijn een gids en wijzen inwoners snel en eenvoudig de weg. Dat gebeurt op dit moment alleen digitaal en telefonisch, maar na de coronacrisis kan een Meedenker ook bij u langskomen of ergens afspreken. Zij kunnen dan eventueel ook met u mee naar afspraken met bijvoorbeeld de gemeente.

Meedenkers hebben een unieke rol

“Meedenkers zijn de verbinding tussen inwoners met vragen en het aanbod van maatschappelijke organisaties. Met hun deskundige ondersteuning vervullen zij een unieke rol op het moment dat een inwoner de weg niet kent of zijn vraag nog niet helemaal helder heeft. Zo komen inwoners sneller terecht bij de ondersteuning die ze nodig hebben”, aldus wethouder Arno van Kempen van koplopergemeente Teylingen.  

De werkwijze

Een inwoner die een vraag heeft op maatschappelijk gebied, maar niet weet bij wie hij terecht kan, kan contact leggen met het Meedenkersnetwerk. Momenteel zijn er ook inwoners die zich eenzaam of ongerust voelen; het Meedenkersnetwerk is er ook graag voor deze mensen. Op de website meedenkersnetwerk.nl staan alle meedenkers, de onderwerpen waar zij veel van weten en in welke van de vier gemeenten zij actief zijn. Het is mogelijk om via de website een vraag te stellen, die bij coördinator Maaike van Eijk terecht komt. Zij zoekt dan een geschikte Meedenker uit. Als iemand al een voorkeur voor een Meedenker heeft, kan dat aangegeven worden. Maaike van Eijk is ook bereikbaar via 06 - 81 68 87 10 en info@meedenkersnetwerk.nl.

Geen officiële startbijeenkomst wegens corona

Op 18 maart stond een feestelijke startbijeenkomst gepland met de Meedenkers, vertegenwoordigers van de maatschappelijke organisaties en de wethouders Arno van Kempen van Teylingen, Jolanda Langeveld van Lisse, Fred van Trigt van Hillegom en Dennis Salman van Noordwijk. Helaas kon deze bijeenkomst niet doorgaan vanwege corona.

Een voorbeeld uit de praktijk

Tot slot een voorbeeld. Een oudere inwoonster, mevrouw De Wild, krijgt hulp van Meedenker Peter bij haar belastingaangifte. In hun gesprek komt Peter erachter dat mevrouw De Wild hulp nodig heeft bij klusjes in huis. Mevrouw De Wild vertelt hem ook dat zij vaak eenzaam is. Peter bespreekt de vraag in het Meedenkersnetwerk en krijgt feedback van de andere meedenkers. Bij een volgend bezoekje aan mevrouw De Wild geeft hij haar het telefoonnummer van een klussendienst en brengt zijn buurvrouw in contact met een welzijnsorganisatie in de buurt.

Ga naar het begin