Ga naar de inhoud

Onthulling Witte Anjerperkje

20 juni

Burgemeester Arie van Erk onthulde het Witte Anjerperkje in het ‘Molenduinpark’ op 17 juni samen met veteranen

De Witte Anjer is bij de oudere generatie bekend omdat wijlen Prins Bernhard de gewoonte had een witte anjer te dragen. De Witte Anjer heeft echter een diepere, historische betekenis.

Bijzondere betekenis

Zaterdag 29 juni 1940, anderhalve maand na het begin van de Duitse bezetting, was de eerste verjaardag van een lid van het Koninklijk Huis, die van Prins Bernhard. De Nederlandse bevolking greep geheel spontaan die gelegenheid aan om hun onvrede over de bezetting te uiten en om de bezetter te tonen dat hun hart bij de Koninklijke familie lag. Overal in het land stak men 29 juni 1940 de vlag uit en werden standbeelden van leden van het koninklijk huis onder bloemen bedolven.

De reactie van de Duitse bezetter op deze uiting van verzet bleef niet uit. Hij kwam direct na 29 juni met een aantal drastische maatregelen: de Nederlandse vlag werd verboden; Koninginnedag mocht niet langer worden gevierd; het Wilhelmus mocht niet meer worden gezongen; portretten van de Koningin werden verwijderd en alle straatnaamborden met de namen van de leden van het Koninklijk Huis werden vervangen. De Nederlanders voelden zich gesterkt door hun eerste verzetsdaad.

Het dragen van de Witte Anjer krijgt door deze geschiedenis een bijzondere betekenis.

Witte Anjerperkje

In 2019 begon het Nationaal Comité Veteranendag met de oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjerperkje dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag. De witte anjer staat symbool voor de waardering voor alle veteranen. Ook diegenen die na de Tweede Wereldoorlog op missie zijn geweest. De gemeente Hillegom geeft graag gehoor aan deze oproep.

Arie van Erk: ‘Door de coronapandemie hebben we moeten wachten om dit perkje te verwelkomen in onze gemeente. Vandaag komen we bij elkaar in een mooie bijeenkomst. Het is een waardevol en eervol moment dat ‘onze’ jongste en oudste Hillegomse veteranen dit Witte Anjerperkje onthullen. Elk jaar wanneer de anjers bloeien, denken we aan alle veteranen die hun leven op het spel hebben gezet voor de vrijheid.’

Ga naar het begin