‘Onze jeugd is blij dat er toch wat gebeurt’

24 maart

Hoe gaat SV Hillegom om met de coronamaatregelen?

SV Hillegom
Van links naar rechts: Sandra Blokker, Erik van Vuren, Matty van Veen, Simon van den Berg, Yvonne Meeldijk

Zoals alle sportclubs moet ook SV Hillegom zich in coronatijd plooien naar de maatregelen. Met behulp van enthousiaste vrijwilligers organiseert de club toch allerlei activiteiten voor de jeugdleden. ''We kijken naar wat er wél kan'', vertelt Erik van Vuren, voorzitter van de jeugdcommissie.

De jeugdtrainingen bij SV Hillegom gaan gewoon door, maar de wedstrijden liggen zoals overal tijdelijk stil. De club bedenkt van alles om hun jonge leden toch bezig te houden. Juist nu heeft de jeugd daar behoefte aan, constateert Erik van Vuren. “Als je ziet wat de opkomst is – en dat zonder competitie – dan kun je wel nagaan dat ze het nodig hebben. Ze zijn blij dat er toch wat gebeurt.”

Al verschilt het enthousiasme wel per leeftijdsgroep, merkt hij. “Die zevenjarigen vinden alles leuk, bij de teams tot 17 en 19 jaar ligt dat moeilijker. Zij zijn er echt een beetje klaar mee, sommigen gaan liever gamen.”

Footgolf

In november speelden de jeugdleden Footgolf: een mix van voetbal, golf en midgetgolf. “We hadden een toernooitje georganiseerd, met teams over het hele terrein. Het idee was dat op zaterdag de jeugd het parcours zou lopen en op zondag de senioren. Maar dat laatste mocht helaas niet meer vanwege de beperkingen die toen weer werden ingevoerd.”

In januari startte een interne competitie voor de jeugd. “Door teams tegen elkaar te laten spelen, kunnen ze toch voetballen op zaterdag. Pas hebben we de indeling veranderd, dat voelt toch weer anders: als teams elkaar twee keer zijn tegengekomen, zijn ze het natuurlijk wel zat.”

Voorzichtig

De periode na de eerste lockdown was het lastigst, herinnert Erik zich. “Toen de jeugd weer mocht gaan sporten, was het echt even zoeken. De kinderen wilden wel, maar ouders waren voorzichtig en onwennig. Bovendien mocht er maar vijf man langs de lijn staan, dus hadden we vrijwilligers bij het hek om dat aan ouders te vertellen. Dat vond ik moeilijk.”

Inmiddels is iedereen gewend aan de situatie. “Wat dat betreft mag ik de ouders een compliment geven: er loopt niemand meer over ons terrein op een trainingsavond, mensen wachten netjes op de parkeerplaats of bij het bruggetje.”

Vrijwilligers

Over de vrijwilligers is de jeugdvoorzitter lovend. “Als ik op vrijdagmiddag een berichtje rondstuur dat er zaterdag een wedstrijd is, heb ik zó een stel vrijwilligers om limonade te schenken. Leden van de jeugdcommissie staan paraat om alles te organiseren. Ze zijn blij dat ze iets kunnen betekenen, net als de trainers.”

Het is even niet anders, dat is het gevoel dat overheerst bij de club: “We kijken naar wat er wél kan en dat doen we voor onze jeugd. Doe je een zaalsport, dan kan er al maanden helemaal niets.” Erik hoopt dat de vereniging overeind blijft in de coronacrisis: “We maken ons wel zorgen over het teruglopende ledental, daar hebben meer verenigingen nu mee te maken. Dat kan straks voor problemen zorgen. We hopen dat het niet zover komt. En dat de leden - bestaand en nieuw, jong en oud - ons straks weer weten te vinden.”

Ga naar het begin