‘We bezorgen elke maand een envelop met een verrassing'

31 maart

Aandacht voor elkaar: de Middensoos van de Protenstantse Gemeente Hillegom tijdens corona

Aandacht voor elkaar
Van links naar rechts: mevrouw Vledder, mevrouw Van ‘t Slot, mevrouw Selles

Tijdens de coronacrisis zijn er in Hillegom mooie initiatieven ontstaan om anderen te helpen. In de serie 'Aandacht voor elkaar' zetten we er een aantal in de schijnwerpers.

De maandelijkse Middensoos van de Protestantse Gemeente Hillegom gaat al een jaar lang niet door. In plaats daarvan krijgen de deelnemers elke maand een envelop met een brief, een puzzel en een aardigheidje thuisbezorgd. “We krijgen veel enthousiaste reacties.”

Hilary Selles, Miep van ’t Slot en Marry Vledder zijn de drijvende krachten achter de Middensoos, die elke tweede vrijdag van de maand wordt georganiseerd. Dat gebeurt al veertig jaar en is ontstaan nadat de kerk aan het Doormanplein afbrandde. “De mensen die hadden meegeholpen bij de herbouw, misten elkaar toen het werk erop zat. Daarom besloten ze een soos te organiseren. Er bestond al een jeugdsoos en een ouderensoos, maar voor de leeftijdsgroep daartussenin was er niets”, vertelt Hilary.

Inmiddels zijn de deelnemers allemaal een stukje ouder, maar nog steeds komen ze trouw bijeen. Totdat vorig voorjaar corona uitbrak. “Op vrijdag 13 maart zouden we bij elkaar komen, maar een dag eerder werd besloten dat bijeenkomsten niet meer mochten. Sindsdien bezorgen we de mensen elke maand een envelop met een verrassing.”

Cadeautje

Vaste ingrediënten van de Soosenvelop zijn een hartelijke brief vol nieuwtjes, een puzzel of quiz en een klein cadeautje. “We hebben wel eens zakjes bouillon in de envelop gedaan: letterlijk een Opkikkertje voor de ontvanger.  Of een speldje met de tekst ‘Je wordt niet vergeten’. En we hebben een keer lootjes meegestuurd: daarmee konden ze een plantje winnen”, somt Hilary op.

Het drietal heeft er veel plezier in om elke keer weer een leuk pakketje samen te stellen. “We krijgen veel enthousiaste reacties van de soosbezoekers. Voor de komende paar keer hebben we nu al iets bedacht. Misschien lukt het daarna om elkaar weer echt te ontmoeten.”

Hilary krijgt geen signalen dat de soosbezoekers eenzaam zijn. “We hebben allemaal ons geloof, dat maakt natuurlijk uit voor hoe je in het leven staat. En we weten elkaar te vinden: we bellen elkaar op als dat nodig is. Ook al kunnen we elkaar niet ontmoeten, we zijn er toch voor elkaar. 

Ga naar het begin