In goede banen

5 augustus

Zomercarrousel: wethouder Jan van Rijn in gesprek met Esli Onclin (manager van het sportcentrum)

Wethouder Jan van Rijn en Esli Onclin

Door corona kwam alles stil te liggen. Wat had dit voor gevolgen voor de zwemmers van De Vosse? Wethouder Jan van Rijn van economie in gesprek met manager van het sportcentrum Esli Onclin: “Als ik íets geleerd heb van de afgelopen crisis is dat je moet meebewegen.”

Jan: “Wat kwam er op jullie af toen corona opdook? ”

Esli: “Het was voorjaar, we zouden eind april open gaan maar dat kon niet doorgaan. Alles was onzeker en we gingen uiteindelijk pas op 8 juni open. Op een normale warme zomerdag hebben we 2.500 mensen over de vloer. Dat was ineens een utopie.”

Jan: “De opening verliep met de nodige maatregelen, neem ik aan.”

Esli: “Zeker. We gingen werken met twee blokken om het aantal bezoekers te beperken tot 300 mensen, een ochtend- en middagblok.”

Jan: “Hoe reageerden de bezoekers daarop?”

Esli: “Iedereen was blij dat er weer gezwommen kon worden, dus er was nauwelijks weerklank. Wel was er een groep die eerst de kat uit de boom keek. Vooral ouderen waren angstig. Inmiddels weten we dat chloor de virus-verspreiding remt en voelen mensen zich weer veilig omdat ze gevaccineerd zijn.”

Jan: “Hoe reageerden het personeel op de coronamaatregelen?”

Esli: “Wennen. Mensen zijn gewoontedieren en iedereen wilde het liefst aan de slag, dat kon nu pas een stuk later dan normaal.”

Jan: “Wat waren de grootste aanpassingen?”

Esli: “Onze bezoekers moesten online reserveren. Normaal hadden we vrije inloop. En mensen moesten afstand houden, ook in het water. Op het veld hebben we ruimte zat, maar hoe houd je anderhalve meter afstand in een zwembad?”

Jan: “Heb je extra kosten moeten maken?”

Esli: “We hebben moeten investeren in de routing, desinfectiezuilen en spatschermen. Maar ook in extra personeel.”

Jan: “Steun gekregen, toch?”

Esli: “We hebben gebruik gemaakt van meerdere regelingen. De bekende NOW-regeling voor de salariskosten, maar er was ook TVS  (tegemoetkoming voor sportaccommodaties), bedoeld om de huur van sportaccommodaties kwijt te schelden. En we kregen een specifieke uitkering voor ijsbanen en zwembaden, de zogenaamde SPUK-regeling.”

Jan: “Er is nog een tijdje een roep geweest binnen Hillegom om het zwembad eerder open te doen. Mensen voerden als argument aan dat beweging je weerstand verhoogt. Amsterdam is daarop ingegaan. Wij niet. Wat vond jij van dit soort geluiden?”

Esli: “Begrijpelijk. Het voldeed aan een vraag, omdat je nergens anders terecht kon. De fitnesscentra waren gesloten, je kon nergens zaalsporten. De enige optie die je had was buiten en daar valt buiten zwemmen ook onder.”

Jan: “Toch ben je niet opengegaan?”

Esli: “Dat had met kosten-baten te maken. De roep om open te gaan viel midden in de winter. Een week later begon het te vriezen.”

Jan: “Maar toch heeft het ons als gemeente wel aan het denken gezet. Kan het zwembad niet eerder open, al in maart bijvoorbeeld en langer openblijven tot en met de herfstvakantie?”

Esli: “Dat horen we vaker. Mensen denken dat het in de herfstvakantie nog 20 graden is. Dat klopt niet en zodra het buiten onder de 15 graden is, gaat onze ketel als een gek staan fluiten om het water op 23 graden te houden. Daar valt niet tegenop te stoken.”

Jan: “Wat nemen jullie mee van de coronaperiode?”

Esli: “Het online reserveren is een blijvertje. En ja, onze ouderen kunnen dat prima.”

Jan: “Dat ben ik volkomen met je eens. De gedachte dat ouderen digitaal niets zouden kunnen, daar doen we onze ouderen echt te kort mee. Maar wat anders: maak je je eigenlijk zenuwachtig over de delta-variant?”

Esli: “Ik maak me niet zo snel druk. Als ik íets geleerd heb van de afgelopen coronacrisis is dat je gewoon moet meebewegen. Ook met de gemeente hebben we veel sneller kunnen schakelen dan normaal. Prettige bijkomstigheid van corona. Ineens worden knopen veel sneller doorgehakt.”

Jan: “Dat is mij ook opgevallen. Laatste vraag: hoe zie jij het zwembad over tien jaar?”

Esli: “Dan zullen de Hillegommers nóg trotser zijn op hun buitenbad. Alles komt er tiptop bij te liggen, inclusief een nieuw uitgiftepunt voor je ijsje en waarschijnlijk over een aantal jaar een nieuwe glijbaan.”


Tekst: Nicolline van der Spek I Fotografie: Corine Zijerveld

Ga naar het begin