Ga naar de inhoud

Noodopvang Oekraïners

Extra opvangplekken Oekraïners

In Hillegom is een groot aantal Oekraïners (ontheemden) tijdelijk opgevangen op een locatie aan de Noorderlaan. Na deze eerste, broodnodige hulp zijn deze mensen verhuisd naar andere opvangplekken in onze regio waar zij langer kunnen blijven. Half augustus 2022 zijn we aan de slag gegaan met voormalige basisschool De Leerwinkel aan de Thorbeckelaan 40. Wij zijn heel blij dat we als dorp zo’n warm ontvangst hebben gegeven aan mensen die uit een verschrikkelijke oorlog komen.

Vanuit de landelijke overheid heeft de gemeente de vraag gekregen extra opvangplekken voor Oekraïners in ons dorp te verzorgen. Wij maken hiervoor gebruik van woonunits op het terrein naast sportvereniging SDO. Bekijk hier de situatieschets van de locatie.

 

Wat gaat er precies gebeuren?   

De eerste bewoners komen waarschijnlijk in maart aan.
Het is lastig in de huidige situatie in te schatten hoe lang de opvang zal zijn.
Vanwege de druk om geschikte locaties te vinden en de blijvende komst van Oekraïners, moet de gemeente snel handelen. Wij hopen dat u begrip heeft voor deze situatie. De gemeente doet er alles aan om deze mensen een goede en veilige opvang te geven.

 

Wat merkt u?

Het terrein wordt eerst geschikt gemaakt om woonunits te kunnen plaatsen. Zodra het terrein gereed is worden er 19 units geplaatst. Elke woonunit is geschikt voor maximaal 4 personen. Een woonunit wordt gereserveerd voor beheerder van de locatie.

 

Werkzaamheden

Maandag 16 januari 2023 start aannemer AW Infrabouw uit Lisse met de werkzaamheden. De aannemer start met het inrichten van het werkterrein. Het inrichten bestaat uit het plaatsen van hekken, bouwketen en een materialendepot. Aansluitend volgt het inrichten van het terrein om de 19 woonunits te kunnen plaatsen.

De werkzaamheden vinden plaats op het sportpark waardoor de overlast voor omwonenden beperkt is. Overlast door bijvoorbeeld bouwtransport is helaas niet altijd te voorkomen. Wel proberen we deze overlast tot een minimum te beperken.

Planning:

16 januari 2023: start werkzaamheden
13 februari 2023: plaatsen eerste woonunits
maart 2023: aansluiten nutsvoorzieningen/ afronden inrichten terrein

Bekijk de hele brief hier
 

Update 10 februari     

Op 13 februari worden de eerste 7 woonunits geleverd voor de noodopvang van Oekraïners op het terrein naast sportvereniging SDO. Het gaat hierbij om groot transport over de openbare weg. Voor dit transport is het nodig om maandag tussen 07.00 uur en 18.00 uur enkele parkeervakken op de Stationsweg en de Sixlaan vrij te houden van voertuigen. Op de kaart is in het rood aangegeven waar tijdelijk verboden parkeren geldt.

Gedoogdbeslissing

Naast de opvang van Oekraïners (ontheemden) in voormalig basisschool De Leerwinkel, heeft de landelijke overheid de gemeente gevraagd extra opvangplekken voor Oekraïners in ons dorp te verzorgen. Wij maken hiervoor gebruik van woonunits op het terrein naast sportvereniging SDO, aan de Stationsweg 45 te Hillegom. Meer informatie hierover is te vinden in de gedoogdbeslissing.
 

Heeft u vragen?   

Kijk dan op de pagina met veel gestelde vragen en antwoorden.

    Ga naar het begin