Ga naar de inhoud

Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan “omgevingsplan De Witte Tulp, Hillegom” met bijbehorende gecoördineerde omgevingsvergunning

Publicatiedatum:
maandag 8 mei 2023
Originele publicatie downloaden:
Download het PDF bestand
Type bekendmaking:
ruimtelijk plan of omgevingsdocument



Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan “omgevingsplan De Witte Tulp, Hillegom” met bijbehorende gecoördineerde omgevingsvergunning

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.32 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend, dat de gemeenteraad op 26 april 2023 het bestemmingsplan “omgevingsplan De Witte Tulp, Hillegom” bestaande uit de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0534.opdewittetulp-va01 met de daarbij behorende bestanden gewijzigd heeft vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan dat ter inzage heeft gelegen. Ook heeft het college van burgemeester en wethouders de hieraan gerelateerde omgevingsvergunning met identificatienummer NL.IMRO.0534.OMGVdewittetulp-va01 voor de bouw van 115 gedifferentieerde woningen op het perceel 1e Loosterweg 30, 36a een 44a in Hillegom verleend.

Plangebied

De planlocatie ligt aan de 1e Loosterweg 28, 30, 36a en 44a in Hillegom, ten oosten van het NS-station. Aan de noord- en oostzijde grenst het plangebied aan bollenteeltgronden. Daarnaast wordt het plangebied deels begrensd door een watergang. Aan de zuidzijde wordt het plangebied tevens begrensd door een watergang met daarachter woonpercelen, die gelegen zijn aan de Stationsweg. De westzijde van het plangebied grenst deels aan de 1e Loosterweg en deels aan woonpercelen gelegen aan deze weg.

Bestemmingsplan

De percelen aan de 1e Loosterweg 30, 36a en 44a in Hillegom waren in gebruik als bedrijfsterrein (transportbedrijf) en voor agrarische doeleinden. Daarnaast is aan de 1e Loosterweg 28 een bedrijfswoning gesitueerd. De bedrijfsactiviteiten van het transportbedrijf zijn inmiddels gestaakt en het voornemen is om hiervoor in de plaats de gronden te herontwikkelen ten behoeve van woningbouw. De herontwikkeling voorziet in de realisatie van in totaal 115 gedifferentieerde woningen bestaande uit 32 sociale huurwoningen (appartementen), 20 middeldure huur of goedkope koopwoningen (beneden/boven woningen) en 63 vrije sector koopwoningen (appartementen, rijwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en één vrijstaande woning). Tegelijkertijd wordt de bedrijfswoning aan de 1e Loosterweg 28 gewijzigd in een burgerwoning.

Het plan heeft de naam "De Witte Tulp" gekregen. De beoogde herontwikkeling is in strijd met het omgevingsplan "Buitengebied en de Zanderij", omdat de realisatie van woningen niet passend is binnen de activiteiten "gebruik" en "bouwen". Van de toegestane activiteiten kan worden afgeweken indien de beoogde ontwikkeling passend is binnen de ter plaatse geldende functiekaart. De planlocatie is in het omgevingsplan gelegen binnen de kaartlaag "functies" onder het werkingsgebied "Heerlijke Woonplaats" en "Levendige Linten" waarbinnen woningen zijn toegestaan, mits wordt voldaan aan de ambitie en koers van het functiegebied. Het voorliggende ontwerpbestemmingsplan "omgevingsplan De Witte Tulp, Hillegom" heeft als doel om aan te tonen dat de beoogde ontwikkeling passend is binnen de gebiedsdoelen per functie en de daarin opgenomen afwegingskaders.

Omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning heeft betrekking op de realisatie van 115 gedifferentieerde woningen op het perceel 1e Loosterweg 30, 36a een 44a in Hillegom.

Coördinatieregeling

Voor deze ontwikkeling heeft de gemeenteraad van Hillegom op 28 april 2022 een coördinatiebesluit genomen. De coördinatieregeling maakt het mogelijk om de besluiten behorende bij de realisatie van het plan gelijk op te laten lopen met het bestemmingsplan. De procedures worden hiermee gebundeld. Dit zorgt voor een heldere procedure en een snellere realisatiemogelijkheid. Het college van burgemeester en wethouders verzorgt de coördinatie tussen de verleende omgevingsvergunning, het besluit hogere grenswaarde en het bestemmingsplan. De Omgevingsdienst West-Holland voert de milieutaken uit omtrent het vaststellen van het besluit hogere grenswaarden namens het college.

Ter inzage

Het raadsbesluit met het vastgestelde bestemmingsplan, het besluit omgevingsvergunning met bijlagen en de overige stukken liggen vanaf woensdag 10 mei 2023 tot en met dinsdag 20 juni 2023 ter inzage in het gemeentehuis in Hillegom.

U kunt de digitale planbestanden ook inzien op de website van de gemeente www.hillegom.nl onder ‘Inwoners en ondernemers’ – ‘Bouwen en Wonen’ - ‘Bestemmingsplannen’ – ‘Ter inzage’ – ‘gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan omgevingsplan De Witte Tulp, Hillegom’ via een link naar de landelijke voorziening (www.ruimtelijkeplannen.nl) of door op de volgende link te klikken:

 

  • 1.

    Digitale planbestanden vastgesteld bestemmingsplan:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0534.opdewittetulp-va01

  • 1.

    Digitale planbestanden verleende omgevingsvergunning:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0534.OMGVdewittetulp-va01

We werken alleen nog op afspraak. Wilt u langskomen om het vastgestelde bestemmingsplan in te zien, dan kunt u telefonisch een afspraak maken met de heer L. Westman of mevrouw C. Spolders van het domein Ruimtelijke Ontwikkeling via telefoonnummer 14 0252. 

Beroep

Gelet op het feit dat het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning onderdeel uitmaken van een coördinatiebesluit als bedoeld in artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening is hierop het bepaalde in artikel 8.3 van de Wro van toepassing en worden de (deel)besluiten aangemerkt als één besluit waarop de mogelijkheid van beroep openstaat. Belanghebbenden kunnen gedurende de periode van donderdag 11 mei 2023 tot en met woensdag 21 juni 2023 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag.

Gelet op de gewijzigde vaststelling geldt dit alleen voor:

  • 1.

    Belanghebbenden;

  • 2.

    Niet belanghebbenden wanneer hij of zij:

    • 1.

      tijdig een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan “omgevingsplan De Witte Tulp, Hillegom” naar voren hebben gebracht;

    • 2.

      kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

    • 3.

      bezwaar heeft tegen de wijzigingen die zijn aangebracht bij het vaststellen van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Belanghebbenden kunnen bij de Voorzitter van die Afdeling tevens een verzoek om voorlopige voorziening doen. Een verzoek om voorlopige voorziening is alleen ontvankelijk als daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

Het vaststellingsbesluit treedt op donderdag 22 juni 2023 in werking, tenzij binnen die termijn naast een beroepsschrift ook een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

Crisis- en herstelwet (Chw) is van toepassing verklaard op dit bestemmingsplan

Omdat met dit plan de bouw van meer dan 11 woningen planologisch mogelijk wordt gemaakt, is Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Chw van toepassing. Dit houdt in dat onder meer bijzondere procedurele bepalingen van toepassing zijn bij een eventueel in te stellen beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit brengt met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen. Na afloop van de beroepstermijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden worden aangevoerd. Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard, als binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

  • 1.

    - de heer L. Westman of mevrouw C. Spolders van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, tel. 14 0252 (bestemmingsplan “omgevingsplan De Witte Tulp”)

  • 2.

    - of met de heer E. Griffioen van de afdeling Publieksservice, tel. 14 0252 (omgevingsvergunning bouwen).

Ga naar het begin