Gemeente Hillegom: Nieuwsberichten https://www.hillegom.nl/ Het laatste nieuws van de gemeente Hillegom nl Gemeente Hillegom Sat, 16 Feb 2019 17:43:28 +0100 Sat, 16 Feb 2019 17:43:28 +0100 news-344 Fri, 01 Mar 2019 20:34:00 +0100 Geef iemand op voor de lintjesregen 2020! https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/geef-iemand-op-voor-de-lintjesregen-2020-344.html Misschien kent u iemand binnen uw vereniging die wel een lintje verdient. Gewoon nomineren! Op 26 april a.s. vindt weer de jaarlijkse Lintjesregen plaats, op de dag voor Koningsdag. Misschien denkt u wel: ‘Binnen mijn vereniging verdient iemand ook wel een lintje.’ Dit is het moment om daar eens goed over na te denken voor 2020!

Onze dorpen worden gedragen door verenigingen, stichtingen, organisaties en alle andere manieren waarop inwoners zich verenigen. Daar zijn we trots op. Al die verenigingen kunnen niet zonder vrijwilligers. Het werk dat sommige mensen doen, is zo bijzonder dat u ze misschien op een speciale manier wilt belonen. Een schouderklopje? Een bloemetje? Of, voor de meest bijzondere vrijwilliger: hebt u wel eens aan een Koninklijke Onderscheiding gedacht? Uw vrijwilliger verdient het!

Wie komt in aanmerking voor een lintje?

Iemand die in aanmerking kan komen voor zo'n Koninklijke Onderscheiding, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de samenleving profiteren van het werk van die persoon, is hij/zij een voorbeeld die anderen motiveert en stimuleert én doet hij/zij al gedurende een langere periode intensief bijzonder werk.

Geef iemand op voor de lintjesregen 2020

De jaarlijkse toekenning van de Koninklijke Onderscheidingen rondom Koningsdag wordt de lintjesregen genoemd. U kunt iemand ook voordragen voor uitreiking op een andere dag. Bijvoorbeeld bij een afscheid of jubileum, of een andere bijzondere gebeurtenis die te maken heeft met de activiteiten van diegene.

Gewoon nomineren!

Vindt u dat het hoog tijd wordt dat iemand een lintje krijgt? Neem dan zo spoedig mogelijk telefonisch contact op met de medewerkster Kabinetszaken van de gemeente. Zij kan in grote lijnen aangeven of de persoon in kwestie in aanmerking komt voor een lintje. Voor de lintjesregen 2020 moet uw aanvraag vóór 1 juli 2019 bij ons binnen zijn.

Wij zien uw aanvragen graag tegemoet!

]]>
news-332 Fri, 01 Mar 2019 14:22:00 +0100 Volg de gratis training tot energiecoach https://www.hillegom.nl/energiecoach/ De gemeente wil graag inwoners stimuleren om hun woningen te verduurzamen. Volg ook een training om als energiecoach kennis hierover te delen in uw wijk. news-351 Fri, 15 Feb 2019 17:19:02 +0100 De energietransitie, dat doen wij niet alleen. Samen naar nieuwe energie! https://www.hillegom.nl/karinhoekstra.html Lees de nieuwste blog van wethouder Karin Hoekstra news-350 Fri, 15 Feb 2019 17:16:58 +0100 De energietransitie, dat doen wij niet alleen. Samen naar nieuwe energie! Lees de nieuwste blog van Karin Hoekstra! news-347 Fri, 15 Feb 2019 11:30:29 +0100 Zes werkgevers erkend voor mantelzorgbeleid https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/zes-werkgevers-erkend-voor-mantelzorgbeleid-347.html Donderdag 14 februari kregen Welzijn Teylingen, ISD Bollenstreek, Bibliotheek Bollenstreek, stichting Fioretti Teylingen, Welzijnskompas en werkorganisatie HLTsamen de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ uitgereikt. Dat gebeurde tijdens de Mantelzorgmonologen, een bijeenkomst voor professionals en vrijwilligers van maatschappelijke organisaties in Bernardus in Sassenheim. Het project Mantelzorg werkt

De organisaties zijn in het kader van het project ‘Mantelzorg werkt’ in het afgelopen jaar door stichting Werk & Mantelzorg begeleid in mantelzorgvriendelijk werken. Gisteren kregen zij daarom de erkenning uitgereikt. Wethouder Langeveld van Lisse reikte een erkenning uit aan Welzijnskompas en Fioretti. Ze licht toe:

 

“Maar liefst 83% van alle mantelzorgers combineert het mantelzorgen met werk, blijkt uit onderzoek. Er bestaat dus een reëel risico dat zo iemand overbelast raakt. Het project Mantelzorg werkt is bedoeld om werkgevers te informeren over de ondersteuningsmogelijkheden, zodat ze eraan kunnen bijdragen dat mantelzorgers in balans blijven.”

 

Bewustwording is preventie

Wethouder Arno van Kempen van Teylingen reikte een erkenning uit aan Welzijn Teylingen en de ISD Bollenstreek. Hij legt uit waarom hij het zo belangrijk vindt dat organisaties bewuster worden.

 

“Werknemers die ook mantelzorger zijn, trekken vaak pas aan de bel als ze al overbelast zijn. Dat is te laat en daar heeft niemand baat bij. Daarom is het goed als werknemers in een vroeg stadium op de hoogte zijn van de mogelijkheden om werk en mantelzorg te combineren.”

 

Veel werkgevers zijn bereid tot meedenken

Wethouder Fred van Trigt tot slot reikte een erkenning uit aan Welzijnskompas en werkorganisatie HLTsamen. 

 

“Deze werkgevers, maar gelukkig ook veel andere, vinden het vanzelfsprekend om mee te denken over oplossingen. Als zij goed op de hoogte zijn, kunnen ze het verschil maken voor hun medewerkers. Ik zie het als wethouder als mijn taak om me hier hard voor te blijven maken.”

 

Ook HLTsamen geeft het goede voorbeeld

Burgemeester Carla Breuer van Teylingen heeft de erkenning namens het HLT-bestuur in ontvangst genomen. Ze reageert: “Ook bij onze werkorganisatie HLTsamen werken mensen die naast hun baan voor iemand zorgen. Dat kan heel zwaar zijn en daar moet je als werkgever begrip voor hebben. Samen tot een oplossing komen om werken en zorg te combineren is bij ons altijd mogelijk. Ik ben er trots op dat wij nu ook officieel een mantelzorgvriendelijke organisatie zijn!”

 

Effectieve mantelzorgondersteuning

Het project Mantelzorg werkt is een van de dingen die de HLT-gemeenten doen om mantelzorgondersteuning zo effectief mogelijk te maken. In dat kader zijn onlangs ook regelingen van Lisse en Teylingen aangepast, waardoor mantelzorgers niet alleen ondersteuning kunnen krijgen voor huishoudelijke hulp, maar ook voor bijvoorbeeld respijtzorg of klussen in en om het huis. In Hillegom was deze regeling al zo breed. Het verbeteren van de ondersteuning aan mantelzorgers stond ook centraal tijdens de Mantelzorgmonologen. Professionals en vrijwilligers wisselden hierover van gedachten en formuleerden verbeterpunten, geïnspireerd door een boeiende theatervoorstelling.

]]>
news-343 Wed, 13 Feb 2019 20:06:49 +0100 Schade oud en nieuw buitenruimte blijft gelijk met voorgaande jaarwisseling https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/schade-oud-en-nieuw-buitenruimte-blijft-gelijk-met-voorgaande-jaarwisseling-343.html Burgemeester Arie van Erk pleit voor verbod op zwaar vuurwerk De schade in de dagen rondom oud en nieuw is in Hillegom gelijk aan dat van vorig jaar, rond € 5000,-. De afgelopen weken maakte de gemeente de balans op.

Elke euro schade is er één teveel. Maar waar voorgaande jaren de schade rond de € 25.000,- euro bedroeg, is dit nu al twee jaar rond € 5.000,-. Nog steeds zonde van het geld, maar onze aanpak werpt zijn vruchten af.

Burgemeester Arie van Erk: ‘Ik wil de landelijke politiek echt vragen zich in te zetten voor een verbod op zwaar knalvuurwerk. Dat zou een boel ellende schelen!’

Om vandalisme te voorkomen sluit Meerlanden op de hotspots voor oud en nieuw bijvoorbeeld preventief de prullenbakken af. Dit levert wel meer zwerfvuil op. Ook brengen zij op de verkeersborden rubberen ringen aan, om opblazen zo veel mogelijk te voorkomen.

De gemeente blijft zich samen met politie, brandweer en Meerlanden inzetten om deze vorm van vandalisme en het gebruik van zwaar vuurwerk terug te dringen.

]]>
news-338 Fri, 08 Feb 2019 16:03:29 +0100 Gemeente Hillegom steeds meer digitaal https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/gemeente-hillegom-steeds-meer-digitaal/?tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&cHash=004ecffabf384da9383b0b193a319362 Inwoners van Hillegom kunnen steeds meer producten van de gemeente digitaal aanvragen. Via de website is het mogelijk om allerlei producten en diensten vanuit elke willekeurige plek te bestellen.

'Wij krijgen steeds vaker het verzoek om meer producten en diensten via de website af te kunnen handelen. Daar hebben wij stevig op ingezet en blijven daarin ontwikkelen',  aldus wethouder Dienstverlening Jan van Rijn. 'Voor de inwoner die dat nodig heeft of wenst, blijft de gemeente ook persoonlijk diensten verlenen!'

 

Slimme formulieren

Met de komst van digitale formulieren zijn de meeste papieren formulieren overgezet naar een zogenaamd slim formulier. Dit formulier kunt u online invullen en digitaal terugsturen naar de gemeente. Als er kosten mee gemoeid zijn, kunt u via iDeal betalen.

U ontvangt een afschrift van het ingevulde formulier via e-mail. U kunt de aanvraag dus vanuit elke willekeurige plek doen. De komende tijd blijft de gemeente de slimme formulieren doorontwikkelen. Zo wordt het voor u als inwoner steeds gemakkelijker om producten en diensten aan te vragen.

De gemeente Hillegom scoort met het beschikbaar stellen van meer slimme formulieren boven het landelijk gemiddelde.

 

]]>
news-311 Wed, 23 Jan 2019 14:14:31 +0100 Binnenkort volledige dekking van AED’s https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/binnenkort-volledige-dekking-van-aeds-311.html De gemeente werkt samen met Stan er hard aan om een volledige dekking van AED’s te krijgen binnen de bebouwde kom van Hillegom. Stan staat voor ikbenstandby.nl.

Inmiddels ontstaan er daarnaast ook burgerinitiatieven om met de buurt een AED aan te schaffen.

Bij een hartstilstand is er binnen zes minuten een AED nodig. Zo kan iemand worden gered. Om dat te kunnen bereiken, heeft de gemeente samen met Stan geïnventariseerd waar nog AED’s nodig zijn. Binnenkort hangt een installateur daar buitenkasten met een AED op. Er is straks dus een compleet netwerk binnen de bebouwde kom, waardoor er gegarandeerd binnen zes minuten iemand met een AED kan zijn.

Waar hangen deze AED’s?

Als u kunt reanimeren, mag u zich op www.hartslagnu.nl/ aanmelden als burgerhulpverlener. Daarna ziet u op die website of via de HartslagNu-app waar de AED’s hangen. Registratie betekent natuurlijk ook dat u kunt worden opgeroepen in het geval van een hartstilstand.

Een AED aanschaffen met uw buurt

Overweegt u met de buurt een AED aan te schaffen? Dan raden wij u aan om mensen uit de buurt een reanimatiecursus te laten volgen bij de lokale EHBO-vereniging en de AED te registreren via de Hartstichting of Hartslagnu.nl. Wij geven overigens geen subsidie omdat we zelf al investeren in het basisnetwerk. Hiermee is de benodigde dekking binnen de bebouwde kom gegarandeerd.

Meer informatie over AED's in Hillegom

]]>
news-307 Tue, 22 Jan 2019 14:33:38 +0100 Burgemeester Arie van Erk over de brand van 17 januari https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/burgemeester-arie-van-erk-over-de-brand-van-17-januari-307.html In de vroege morgen van donderdag 17 januari 2019 brak er een grote brand uit in een wooncomplex aan de Stationsweg. In deze verschrikkelijke brand heeft één persoon het leven gelaten en hebben anderen alles verloren.

Mijn condoleances gaan uit naar de familie en bekenden van Maolin Zhang, de Chinese promovendus van de Universiteit Leiden. Maolin was naar Nederland gekomen om te promoveren in de astronomie. Een groot talent is heengegaan. Ik wens de andere bewoners de sterkte om deze traumatische ervaring een plaats te geven en hun leven voort te zetten.

Een groot compliment voor de omwonenden die door kordaat op te treden direct hulp konden bieden. Wellicht hebben zij erger voorkomen. De hulpdiensten hebben goed werk geleverd. Hier ben ik ze dankbaar voor. Door de inspanning van de brandweer kon het vuur zich niet uitbreiden naar omliggende panden. Hierdoor is in zekere mate de schade daar beperkt gebleven.

Burgemeester Arie van Erk

]]>
news-303 Tue, 15 Jan 2019 14:15:22 +0100 Doekjes? Niet in het riool! https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/doekjes-niet-in-het-riool-303.html Alles wat u door het toilet spoelt, komt in het riool terecht. Vochtige doekjes verstoren en verstoppen het zuiveringsproces. Dit kost elk jaar miljoenen euro’s. Via het riool gaat dit afvalwater naar een zuiveringsinstallatie die het schone water in de rivier loost.

Het gaat mis als er bijvoorbeeld vochtige doekjes en vochtig toiletpapier in het riool komen. Zij veroorzaken verstopping en storing in het zuiveringsproces. Dit kost de waterschappen en daarmee de belastingbetaler elk jaar miljoenen euro’s. Een goed werkend riool en schoon water zijn zeer belangrijk zijn voor een gezonde leefomgeving.

Samen voor een gezonde waterketen

Het hoogheemraadschap van Rijnland, gemeenten en drinkwaterbedrijven werken samen aan een schoner milieu en een goede waterkwaliteit. Draag daarom jouw steentje bij en gebruik het riool alleen waarvoor het bedoeld is en gooi doekjes en ander afval in de prullenbak.

Meer informatie over wat nog meer niet in het riool mag? Neem dan een kijkje op www.nietinhetriool.nl

]]>
news-300 Tue, 15 Jan 2019 11:15:34 +0100 Lees onze Gemeenteberichten in de Hillegommer https://www.hillegom.nl/inwoners-en-ondernemers/actueel/gemeenteberichten.html Wist u dat onze Gemeenteberichten ook online te lezen zijn? news-294 Wed, 09 Jan 2019 15:06:16 +0100 Informatieavond over vrijwilligersverzekering maandag 11 februari https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/informatieavond-over-vrijwilligersverzekering-maandag-11-februari-294.html Schade tijdens vrijwilligerswerk of mantelzorg… wat nu? Bent u vrijwilliger bij bijvoorbeeld een vereniging, mantelzorger of maatschappelijk stagiair binnen de gemeente Hillegom, Lisse of Teylingen?
Weet u dan ook dat de gemeente de Basis-Plus vrijwilligersverzekering heeft afgesloten bij Centraal Beheer? 
Graag nodigen wij u uit om naar onze informatiebijeenkomst te komen, u weet dan precies waar u aan toe bent en komt niet voor verrassingen te staan.

Informatieavond 
Caroline Koekenbier van Centraal Beheer vertelt u meer over de verzekering, natuurlijk beantwoordt zij ook al uw vragen. 

 • Datum: Maandag 11 februari 2019
 • Tijdstip: Inloop vanaf 19.30 uur, programma van 20.00 tot 21.30 uur 
 • Plaats: Raadzaal gemeentehuis Lisse, Heereweg 254
 • Parkeren: Gelegenheid tot (gratis) parkeren is er tegenover het gemeentehuis en langs de Heereweg, op sommige plaatsen heeft u een parkeerschijf nodig


Aanmelden 
Wij hopen dat u komt! Wilt u zich uiterlijk 4 februari 2019 aanmelden via www.vrijwilligersacademiebollenstreek.nl? Graag daarbij ook vermelden bij welke organisatie u als vrijwilliger bent aangesloten (dit geldt niet voor mantelzorgers). 


Vragen? 
Tot slot, op de website van de gemeente kunt u zich alvast inlezen over dit onderwerp en wellicht hierop uw vragen baseren voor die avond. Heeft u nog vragen over de informatieavond? Mail ze dan gerust naar verzekeringen@hltsamen.nl

]]>
news-290 Mon, 07 Jan 2019 13:53:41 +0100 Burgemeester reikt gemeentelijke erepenning uit aan Hillegomse Harmonie Kapel https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/burgemeester-reikt-gemeentelijke-erepenning-uit-aan-hillegomse-harmonie-kapel-290.html Zondag 6 januari hield de Hillegomse Harmonie Kapel haar nieuwjaarsreceptie. De verrassing bleek groot toen burgemeester Arie van Erk onaangekondigd deze receptie bezocht en daarna ook nog het podium betrad met wel een hele bijzondere mededeling. Dit jaar bestaat de Hillegomse Harmonie Kapel 125 jaar. Genoeg reden voor de gemeenteraad om de jubilerende muziekvereniging de Gemeentelijke erepenning toe te kennen. 

In zijn toespraak roemt burgemeester Arie van Erk de vereniging: ‘De Hillegomse Harmonie Kapel is een heel belangrijke vereniging voor Hillegom. Tevens de oudste vereniging van het dorp. U brengt mensen samen. Bijna iedereen kent jullie en de vereniging is heel toegankelijk. En door de vele optredens vermaakt en boeit u vele Hillegommers’.

HHK heeft een mooi jaar voor de boeg

De Hillegomse Harmonie Kapel werd 1 november 1894 opgericht. In de kapel spelen zo'n 57 muzikanten, in het opleidingsorkest (HHooK) 35. Deze nieuwjaarsreceptie is de eerste van vele activiteiten om het 125-jarig bestaan te vieren. Een jaar vol bijzondere gebeurtenissen, die een mooie toevoeging zijn aan het toch al zo indrukwekkende geschiedenisboekje van de Hillegomse Harmonie Kapel. 

 

De Gemeentelijke erepenning

Door het uitreiken van de Gemeentelijke erepenning kan het gemeentebestuur haar waardering uitspreken naar personen of verenigingen die zich op een bijzondere manier verdienstelijk maken voor de samenleving in Hillegom. De Hillegomse Harmonie Kapel ontvangt de erepenning vanwege het feit dat deze levendige vereniging zich al 125 jaar in stand weet te houden, een unieke en geweldige prestatie van formaat volgens de gemeenteraad.

De gemeentelijke erepenning is een in zilver geslagen penning met aan de voorzijde het wapen van de gemeente Hillegom. Met de Erepenning krijgt de vereniging een oorkonde waarop vermeld staat aan wie de penning is toegekend, de datum van de toekenning en de bijzonderheden die tot de toekenning hebben geleid. De Erepenning is sinds het instellen ervan in 1975, slechts 4 keer uitgereikt. 

]]>
news-287 Thu, 03 Jan 2019 11:41:15 +0100 Uitreiking vrijwilligersprijzen tijdens goed bezochte nieuwjaarsreceptie https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/uitreiking-vrijwilligersprijzen-tijdens-goed-bezochte-nieuwjaarsreceptie-287.html Tijdens de goed bezochte nieuwjaarsreceptie op 2 januari werden de Vrijwilligers-, Mantelzorg- en Kanjerprijs 2018 uitgereikt. Veel Hillegommers waren woensdagavond naar het gemeentehuis gekomen om elkaar de hand te schudden op de nieuwjaarsreceptie. Burgemeester Arie van Erk keek in zijn nieuwjaarsspeech terug op 2018 en gaf een doorkijkje naar de zaken waar de gemeente in 2019 zichtbaar mee aan de slag gaat. 

De nieuwjaarsreceptie is daarnaast altijd het moment waarop ook de Vrijwilligers-, Mantelzorg- en Kanjerprijs worden uitgereikt. Uit handen van wethouder Fred van Trigt kreeg de heer Alphons Maas de Hangkous voor vrijwilliger van het jaar. Mevrouw Lidie van den Akker-Schoonderbeek ontving zichtbaar ontroerd de Hangkous voor Mantelzorger van het jaar.

Remco Out kreeg voor zijn vrijwilligerswerk de ‘Kanjer van het jaar’ uitgereikt. Deze prijs is speciaal voor mantelzorgers of vrijwilligers tot 25 jaar.

Met het uitreiken van deze prijzen spreekt gemeente Hillegom het belang en waardering uit naar alle vrijwilligers en mantelzorgers in Hillegom.
 

]]>
news-281 Wed, 26 Dec 2018 15:21:00 +0100 Oud-raadslid en wethouder van Hillegom Marc Witteman overleden https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/oud-raadslid-en-wethouder-van-hillegom-marc-witteman-overleden-281.html Dinsdag bereikte de gemeente het verdrietige bericht dat burgemeester van Stichtse Vecht Marc Witteman is overleden. Marc is geboren in Hillegom en was daar raadslid en wethouder voordat hij van januari 2005 tot de fusie van Teylingen waarnemend burgemeester van Warmond werd. Sinds 1990 was hij actief in het openbaar bestuur. Marc werd op 29 januari 2015 geïnstalleerd als burgemeester van Stichtse Vecht.

Burgemeester Arie van Erk: “Marc was een gedreven en zeer betrokken bestuurder die midden in de samenleving stond. Hij stond dicht bij inwoners, ook bij jongeren. Hij blijft altijd een inspirerende Hillegommer voor ons, die we zullen missen. Wij wensen zijn familie en allen die hem kennen of met hem werkten veel sterkte bij dit verlies.”

Voor mensen die hun medeleven willen tonen, is er een publiek afscheid of de gelegenheid het digitale condoleanceregister voor Marc Witteman te tekenen, zie: condoleance.nl

]]>
news-271 Mon, 17 Dec 2018 15:06:19 +0100 Hout stoken? Denk aan de buren! https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/hout-stoken-denk-aan-de-buren-271.html De open haard geeft deze dagen gezelligheid en sfeer in de woonkamer. Veel mensen gebruiken ook inzethaarden of houtkachels om hun huis geheel of gedeeltelijk te verwarmen. Terraskachels en vuurkorven zijn ook in trek. Helaas levert de houtrook soms ook burenoverlast en extra milieuvervuiling op. Gelukkig zijn er maatregelen die we kunnen treffen om rekening met elkaar te houden.

Tips om overlast te beperken

 

 • Stook alleen droog, gekloofd hout van maximaal 7 cm dik. Hout is goed gedroogd als het twee jaar buiten onder een afdak heeft gelegen. Droog hout geeft meer warmte en minder roetaanslag en schoorsteenbranden. Gebruik geen geverfd of geïmpregneerd hout (tuinhout). Door het stoken van multiplex en spaanplaat kunnen schadelijke stoffen vrijkomen.
 • Temper het vuur niet door de luchtaanvoer van de houtkachel dicht te draaien of te schuiven. Door onvolledige verbranding van het hout komen meer schadelijke stoffen vrij. Vul het hout - als het te warm wordt - gewoon minder vaak bij.
 • Steek het houtvuur aan met aanmaakblokjes en -houtjes.
 • Stook niet bij windstil of mistig weer.

Lees hier meer tips en wat te doen bij overlast van houtrook

]]>
news-268 Fri, 14 Dec 2018 18:35:46 +0100 Industriekade afgesloten https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/industriekade-afgesloten-268.html Vanaf 7 januari starten de werkzaamheden aan de riolering in de Industriekade ter hoogte van nummer 1. Doorgaand verkeer via de Industriekade is hierdoor niet mogelijk. De werkzaamheden nemen naar verwachting drie weken in beslag. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via borden. Alle bedrijven zijn tijdens deze werkzaamheden wel bereikbaar.

De kaart geeft inzicht in de locatie van de werkzaamheden en het verkeersplan.

 

]]>
Wegwerkzaamheden Hillegom
news-265 Fri, 14 Dec 2018 15:54:13 +0100 Giet oliebollenvet niet in gootsteen of toilet https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/giet-oliebollenvet-niet-in-gootsteen-of-toilet-265.html Vet gaat stollen in het riool en veroorzaakt verstoppingen. Breng het naar de vetrecyclecontainer in de Milieustraat. Gaat u ook de keuken, schuur of tuin in om oliebollen te bakken dit jaar? Wat te doen met het overgebleven frituurvet? Frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen in het riool. Spoel het overgebleven vet na het bakken niet door het toilet of gootsteen, maar breng het naar de vetrecyclecontainer in de Milieustraat.

Zowel vast als vloeibaar vet gaat namelijk klonteren en stollen als het in het rioolwater terecht komt. Daarnaast raakt de waterzuiveringsinstallatie in uw woongebied overbelast. U kunt dit voorkomen door het gebruikte vet in een melkpak of fles te gieten en weg te brengen naar de vetrecyclecontainer in de Milieustraat.

Samen voor een gezonde waterketen
Het hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeenten en drinkwaterbedrijven werken met elkaar aan een schoner milieu en een gezonde leefomgeving. Ook u kunt een bijdrage leveren; spoel vetresten niet door de gootsteen of het toilet, maar lever ze in. 

Meer informatie over wat nog meer niet in het riool mag? Neem dan een kijkje op www.nietinhetriool.nl 

 

]]>
news-263 Fri, 14 Dec 2018 11:46:48 +0100 Partijen tekenen voor meer aansluiting tussen sport en onderwijs https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/partijen-tekenen-voor-meer-aansluiting-tussen-sport-en-onderwijs-263.html Op 12 december tekenden gemeente, basisscholen, sportverenigingen en sportaanbieders een convenant. Wethouder Van Trigt (gemeente Hillegom), Joyce Romijn (directeur Daltonschool Hillegom namens de basisscholen), Rob Stroombergen (voorzitter Jeugdcommissie SV Hillegom namens de verenigingen), Sonja Verbeek (eigenaresse Total Move namens de commerciële sportaanbieders) en Jerry Buitendijk (directeur van SportSupport) tekenden woensdag 12 december een convenant in de raadzaal van Hillegom. Door te tekenen spreken zij af dat zij zich gezamenlijk inzetten voor een betere aansluiting tussen sport en onderwijs.

Alle kinderen in Hillegom laten voldoen aan de beweegrichtlijnen, dat is waar het om gaat. Daarvoor is het belangrijk dat sport en onderwijs beter op elkaar aansluiten. Dat staat in het Masterplan Sport en Onderwijs. Voor de uitvoering van het plan is in verschillende bijeenkomsten met het werkveld input verzameld en er is al begonnen met de uitrol. De ondertekening van het convenant onderstreept nog eens het belang van de samenwerking.

Wethouder Fred van Trigt: “Een deel van de kinderen beweegt echt te weinig en dat heeft gevolgen. Daarom ben ik heel blij dat we afspraken hebben gemaakt voor meer samenwerking tussen sport en onderwijs. Zo kunnen we maximaal resultaat bereiken. Het convenant is dus een belangrijke mijlpaal!”

]]>
news-253 Tue, 11 Dec 2018 09:48:12 +0100 Papier, glas en kledingcontainers afgesloten https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/papier-glas-en-kledingcontainers-afgesloten-253.html De papier-, glas- en kledingcontainers zijn van 28 december tot en met 2 januari afgesloten om vuurwerkschade te voorkomen. Wij begrijpen dat het vervelend is als een container is afgesloten en u uw afval niet kwijt kunt. Is een container afgesloten of vol? Neem uw afval mee terug naar huis of breng het naar de milieustraat. Afval naast de container vergroot de kans op brand en geeft vervuiling. Bekijk de openingstijden van de milieustraat rondom de feestdagen.

Afvalbakken afgesloten

Rondom de feestdagen zijn veel afvalbakken in Hillegom afgesloten om schade door vuurwerk te voorkomen. Wij begrijpen dat dit vervelend is, maar het vervangen van afvalbakken is erg kostbaar. Plaats geen afval naast de container om brand of zwerfvuil te voorkomen.

]]>
news-249 Fri, 07 Dec 2018 18:15:29 +0100 ‘Vroeg Eropaf’: schulden tijdig in beeld door samenwerking https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/vroeg-eropaf-schulden-tijdig-in-beeld-door-samenwerking-249.html Huurders van sociale woningen in de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen krijgen binnenkort hulp aangeboden als zij twee maanden achterlopen met het betalen van huur. De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen, de ISD Bollenstreek en woonstichtingen Stek en Vooruitgang hebben hiervoor op donderdag 6 december een convenant ondertekend. Het gaat om een pilot van een jaar.

Het is belangrijk om inwoners met schulden eerder in beeld te krijgen en daar samen over in gesprek te gaan. Zo kan worden voorkomen dat de schulden nog hoger worden. De ervaring is namelijk dat inwoners de ISD of het lokaal loket pas om hulp vragen als hun schuld fors is opgelopen. Bij een grote schuld en gemiddeld acht verschillende schuldeisers is het ingewikkeld om een schuldregeling te treffen. Daarom geldt: hoe eerder er hulp is, hoe beter.

Werkwijze Vroeg Eropaf
Woonstichtingen Stek en Vooruitgang melden huurders met een huurachterstand van twee maanden aan bij de ISD. Vanuit de ISD/het projectteam Vroeg Eropaf gaat een medewerker bij deze huurders op huisbezoek. De huurder krijgt vervolgens hulp bij het aanvragen van financiële regelingen en het op orde krijgen van het papierwerk. Daarnaast wordt de huurder ondersteund bij het aanpakken van eventuele andere problemen, die mogelijk de huurachterstand veroorzaken.

Evaluatie
Als na een jaar blijkt dat het project succesvol is, wordt het uitgebreid met andere schuldeisers, zoals energieleveranciers en zorgverzekeraars.

]]>
news-246 Fri, 07 Dec 2018 14:56:01 +0100 Openingstijden rondom de feestdagen https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/openingstijden-rondom-de-feestdagen-246.html Tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag zijn wij gesloten. Op 18, 24 en 31 december sluiten wij om 16 uur. Het gemeentehuis is gesloten op:

 • Dinsdag 18 december 2018 om 16.00 uur (kerstviering medewerkers)
 • Maandag 24 december 2018 om 16.00 uur (kerstavond)
 • Dinsdag 25 en woensdag 26 december 2018 (1e en 2e Kerstdag)
 • Maandag 31 december 2018 om 16.00 uur (oudejaarsavond)
 • Dinsdag 1 januari 2019 (nieuwjaarsdag)


De milieustraat is gesloten op:

 • Dinsdag 25 en woensdag 26 december 2018 (1e en 2e Kerstdag)
 • Dinsdag 1 januari (Nieuwjaarsdag)


Glas-, papier- en kledingcontainers afgesloten

De glas-, papier- en kledingcontainers worden vanaf 28 december afgesloten tot en met 2 januari om vuurwerkschade te voorkomen. Is een container afgesloten of vol? Neem uw afval mee terug naar huis of breng het naar de milieustraat. Afval naast de container vergroot de kans op brand en geeft vervuiling.

Afvalbakken afgesloten

Rondom de feestdagen zijn veel afvalbakken in Hillegom afgesloten om schade door vuurwerk te voorkomen. Wij begrijpen dat dit vervelend is, maar het vervangen van afvalbakken is erg kostbaar. Plaats geen afval naast de container om brand of zwerfvuil te voorkomen.

]]>
news-240 Mon, 03 Dec 2018 10:16:00 +0100 Werkzaamheden Haarlemmerstraat (N208)  https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/werkzaamheden-haarlemmerstraat-n208-240.html Vanaf 3 december starten de werkzaamheden aan kabels en leidingen in de Haarlemmerstraat weer. Om veilig te kunnen werken komt er een wegafzetting met stoplichten. Eerder dit jaar werden de werkzaamheden met de wegafzetting stilgelegd omdat er te veel verkeershinder ontstond door de afsluiting van de Vogelenzangseweg in Vogelenzang. Deze weg is nu weer open.

Vogelenzangseweg weer open.

30 november is de Vogelenzangseweg weer opengesteld voor het verkeer. Hierdoor zal de verkeersdruk op de Weeresteinstraat en Haarlemmerstraat weer afnemen.

Werkzaamheden

De werkzaamheden met wegafzetting vinden plaats tussen de Oosteinderlaan en de Winterrustlaan en duren tot eind februari 2019. Tussen kerst en de jaarwisseling werkt de aannemer niet en is er geen wegafzetting.

Eenrichtingsverkeer Nieuweweg opgeheven

De Nieuweweg was tijdelijk ingericht als eenrichtingsverkeer. De oorspronkelijke situatie wordt hersteld. Wel houden we de verkeerssituatie in de gaten en nemen nieuwe maatregelen waar nodig.

Waarom werken met een wegafzetting met stoplichten?

De aannemer werkt met een wegafzetting op plaatsen waar hij in één keer zowel de gas en waterleiding vervangt. Het gebruik van een wegafzetting met stoplichten is nodig omdat de aannemer ruimte nodig heeft om veilig en met (graaf)machines te kunnen werken.

]]>
Wegwerkzaamheden Hillegom
news-235 Mon, 26 Nov 2018 12:11:17 +0100 Hillegom op Avond van de Zuid-Hollandse Poëzie https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/hillegom-op-avond-van-de-zuid-hollandse-poezie-235.html Op zaterdag 17 november 2018 kwamen alle dorps- en stadsdichters bij elkaar op de avond van de Zuid-Hollandse Poëzie. Dit vond plaats in Theater 't Web in Bleiswijk. Ook de dichter des Vaderlands was daarbij aanwezig. Alle dichters konden een deel van hun werk presenteren op het podium.

Vanuit de Bollenstreek waren Alida van Leeuwen en Marianne van Velsen aanwezig. Onze eigen dorpsdichter Paul Venderbosch presenteerde het gedicht Kleurloos, dat vorige week verscheen over de zwarte pietendiscussie. Ook droeg hij een gedicht voor over de Grote Pomp.

Nadien schreef hij het gedicht Bleiswijk dichtte, waarin alle dichters en de presentator van de poëzieavond een plek krijgen.

]]>
news-232 Mon, 26 Nov 2018 10:44:44 +0100 Impuls voor natuur en landschap Duin- en Bollenstreek https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/impuls-voor-natuur-en-landschap-duin-en-bollenstreek-232.html Op 21 november vond de ondertekening plaats van de uitvoeringsovereenkomst Regionaal Groenprogramma 2018-2022, cluster Duin-en Bollenstreek.  De zeventien projecten hierin geven een impuls aan natuur en landschap in de Duin- en Bollenstreek. De projecten maken het gebied groener en toegankelijker.

Tijdens de regiodag van samenwerkingsorgaan Holland Rijnland zetten Martijn Bilars en Nanning Mol hun handtekening onder de overeenkomst.

Martijn Bilars is wethouder van Noordwijkerhout en vertegenwoordiger van het cluster Duin- en Bollenstreek. Nanning Mol is wethouder van Voorschoten en portefeuillehouder natuur en landschap Dagelijks Bestuur Holland Rijnland.

Gezamenlijke waarde

De projecten in de uitvoeringsovereenkomst hebben een gezamenlijke waarde van 3,7 miljoen euro. Het Regionaal Investeringsfonds draagt hieraan € 914.395,- bij. 

Projecten

De zeventien projecten zijn de eerste projecten van het gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek 2016-2020. Het doel van dit programma is om de Duin- en Bollenstreek een groeiende en inspirerende regio te maken en te houden. Eén van de onderdelen hierin is de investering in de entrees van de regio en het ontwikkelen van bloemrijke bermen, onder meer in Hillegom, Noordwijk en Katwijk.

De bloeiende bermen sluiten ook aan bij de wens van Holland Rijnland om meer te investeren in de biodiversiteit van de regio. 

Andere projecten zetten in op de cultuur-historische parels van de Duin- en Bollenstreek. Zo staat het Merovechpark in Katwijk in de overeenkomst, dat in het nieuwbouwproject De Horn ligt. Het park ligt op een grafveld van het Merovingische volk, daterend rond 560-725 na Christus. Het doel is om de historie van dit park, dat nu aangewezen is als Rijksmonument, zichtbaar en beleefbaar te maken. 

Alle projecten in de uitvoeringsovereenkomst zijn klaar om gerealiseerd te worden. Enkele daarvan zijn inmiddels al in uitvoering. 

Bekijk de volledige lijst met alle projecten.

]]>
news-229 Thu, 22 Nov 2018 14:21:39 +0100 Kunstwerk bij Fioretti voortaan als ‘de Vlught’ door het leven https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/kunstwerk-bij-fioretti-voortaan-als-de-vlught-door-het-leven-229.html Voor het Fioretti College aan de Van den Endelaan (N208) in Hillegom staat sinds 2013 een wit kunstwerk. Het heeft een ‘nieuwe’ naam gekregen: ‘de Vlught’. De naam werd onlangs aangebracht.

Nieuwe naam

Waarom na al die jaren een kunstwerk alsnog een naam geven? De reden hiervoor is dat het in de volksmond ‘De Witte Engel’ genoemd werd. Aan deze naam kleeft een bittere bijsmaak omdat deze werd geassocieerd met de Tweede Wereldoorlog: het was een bijnaam van naziarts Josef Mengele. Dit was onverteerbaar voor Willem P.C. Smits, de zoon van de initiatiefnemer van het kunstwerk. Hij bedacht daarom een nieuwe naam: ‘de Vlught’.  

Symbool van groei

Het kunstwerk is in 1960 gemaakt in opdracht van Cornelis Smits, de eerste directeur van de Hillegomse ‘Betonfabriek en bouwmaterialenhandel de Ringvaart’. Het plastiek symboliseert een gestileerde vogel die opstijgend de vleugels uitslaat: een symbool voor de groei van het bedrijf. En nu een symbool voor de groei van het Fioretti in de afgelopen decennia.

Toen in 2005 de bedrijfsactiviteiten werden gestaakt, kocht de gemeente Hillegom het kunstwerk aan. Het werd gerestaureerd en het kreeg een nieuwe plek bij de school aan de Van den Endelaan.

Meer weten over het kunstwerk?

Wilt u hier meer over weten? In het blad Hangkouserieën van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom, edities 71 (oktober 2016) en 77 (oktober 2018), vindt u uitgebreide artikelen.

]]>
news-224 Wed, 21 Nov 2018 18:07:55 +0100 Openbare laadpalen voor Hillegom https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/openbare-laadpalen-voor-hillegom-224.html Vanaf 6 december kunnen inwoners van Hillegom een openbare elektrische laadpaal aanvragen. Hiermee kunnen elektrische en hybride auto’s ook in Hillegom worden opgeladen. Het college zet hiermee weer een stap in de goede richting naar een energieneutraal Hillegom.

De gemeente Hillegom kreeg regelmatig verzoeken van inwoners voor het plaatsen van een openbare laadpaal. Er was echter nog geen beleid en daarmee konden verzoeken niet ingewilligd worden. Daar is nu verandering in gekomen. Het bedrijf Allego gaat in eerste instantie de aanvragen en plaatsingen van de laadpalen in Hillegom op zich nemen.

Aanvragen laadpaal
Geen eigen oprit? Dan kunnen inwoners via https://openbaarladen.nl/hillegom (vanaf 6 december) een openbare laadpaal aanvragen. Aan de aanvraag en de plaatsing zijn geen kosten verbonden. Gebruikers betalen via een pasje voor de afgenomen stroom. Een aanvraag duurt minimaal zestien weken. Dit lijkt lang, maar voor het plaatsen van de paal moet een verkeersbesluit genomen worden. Een verkeersbesluit ligt vervolgens zes weken ter inzage.

Oplaadplek
De openbare oplaadplek kan door iedereen gebruikt worden om de auto op te laden. Op de plek kan daarmee niet meer ‘gewoon’ geparkeerd worden. Aanvragers van een openbare laadpaal doen er verstandig aan om buurtgenoten te informeren over de aanvraag. Allego kiest de locatie van de laadpaal op basis van de gegevens van de aanvrager en richtlijnen vanuit de gemeente Hillegom. 

]]>
news-217 Wed, 14 Nov 2018 16:54:10 +0100 Brug Havenzicht hersteld en Sinterklaasintocht https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/brug-havenzicht-hersteld-en-sinterklaasintocht-217.html De brug is gereed voor de aankomst van Sint op zaterdag 17 november om 10:30 uur Sinterklaasintocht, 17 november 2018:

 • 10:30 uur: intocht in De Haven van Hillegom
 • 11:00 - 11:30 uur: welkomstwoord met de burgemeester in de Hoftuin, daarna volgt de optocht door de Hoofdstraat
 • 11:45 uur: pietendisco op Henri Dunantplein

 

]]>
news-214 Wed, 14 Nov 2018 14:43:35 +0100 Geslaagde Dag van de Mantelzorg https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/geslaagde-dag-van-de-mantelzorg-214.html Mantelzorgers uit Hillegom in het zonnetje gezet Zaterdag 10 november was de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag worden mantelzorgers – mensen die intensief en/of langdurig zorgen voor een naaste - in het zonnetje gezet.

In Hillegom kwamen zo’n 70 mantelzorgers uit Lisse en Hillegom bijeen voor een dag met theater, uitwisseling van ervaringen en workshops. De Dag vond plaats in de sfeervolle zaal van het gebouw van de Stichting Cultuurbeleving in Hillegom.

Na een korte introductie door directeur Gesmar Pruijs van Welzijnskompas trapten de wethouders Fred van Trigt en Jolanda Langeveld af. Zij spraken hun waardering en respect voor de mantelzorgers uit en riepen de mantelzorgers op hun signalen over wat zij nodig hebben als mantelzorger door te geven aan de gemeente en Welzijnskompas.

De mantelzorgers konden genieten van een herkenbaar cabaretoptreden van ‘mantelzorger van het jaar’ Katrien en medespelers, waarna zij in gesprek gingen over situaties waarin zij zich als mantelzorgers wel of niet gehoord voelden. Na een heerlijke lunch volgde het middagprogramma met diverse workshops, Na een geslaagde en ontspannen dag gingen de mantelzorgers naar huis met een leuke goodiebag.

]]>
news-209 Thu, 08 Nov 2018 13:35:31 +0100 Harry Kunne nieuw lid kunstcommissie Hillegom https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/harry-kunne-nieuw-lid-kunstcommissie-hillegom-209.html De geboren en getogen Hillegommer Harry Kunne versterkt sinds 1 november de Hillegomse kunstcommissie. Kunst rode draad in zijn leven

Harry: “Naast mijn baan ben ik kunstschilder, etser en sinds kort ook beeldhouwer. Ik heb thuis mijn eigen atelier. Een paar jaar geleden heb ik samen met andere kunstenaars uit de regio het kunstenaarscollectief Bulbfiction gestart. Ik ben kunstliefhebber in de breedste zin van het woord. Lid zijn van de kunstcommissie is dus echt iets voor mij; kunst loopt als een rode draad door mijn leven. Het is de passie naast mijn gezin: ik ben getrouwd en heb twee kinderen en een kleinkind.”

Van kunst moet je blij worden

Op de vraag waar Harry zich voor wil inspannen de komende tijd, antwoordt hij: “Ik wil mij hard maken voor kunst in de openbare ruimte van Hillegom. Kunst die niet alleen de commissie, maar vooral ook inwoners aanspreekt. Het is hartstikke mooi als een kunstwerk waar je dagelijks langsloopt je blij maakt. Wat ik ook belangrijk vind, is dat een kunstwerk goed past bij de plek waar het komt te staan.”


Wat de commissie doet

De kunstcommissie bestaat verder uit Denise van der Zande, Fabienne Ligtenberg en Mieke van der Hoeven. De commissie heeft de volgende taken:

 • Het adviseren van burgemeester en wethouders over de door hen te verstrekken kunstopdrachten in de openbare ruimte. 
 • Het signaleren van problemen en wensen binnen het kunstbeleid en daarover gevraagd en ongevraagd adviseren. 
]]>