Gemeente Hillegom: Nieuwsberichten https://www.hillegom.nl/ Het laatste nieuws van de gemeente Hillegom nl Gemeente Hillegom Mon, 24 Jun 2019 19:22:02 +0200 Mon, 24 Jun 2019 19:22:02 +0200 news-522 Mon, 24 Jun 2019 17:35:14 +0200 Landelijke storing, alarmnummer 112 werkt niet! https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/landelijke-storing-alarmnummer-112-werkt-niet-522.html Bel bij spoed het noodnummer 088 - 6628 240 Indien u geen contact krijgt, kunt u ook bellen met 088 - 246 5502 (Duin- en Bollenstreek, Leiden e.o., Gouda e.o., Alphen e.o.).
Whatsapp: 06 - 1000 0011 [update]

Alle brandweerkazernes zijn bemenst. Bij acute noodsituaties kunt u zich melden bij de lokale brandweerkazernes, politiebureaus of ziekenhuizen.

Ook 0900-8844 (Politie, geen spoed) werkt niet, bel hiervoor: 088-9659630

]]>
news-514 Thu, 20 Jun 2019 14:18:32 +0200 Hoe wordt plastic eigenlijk verwerkt? https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/hoe-wordt-plastic-eigenlijk-verwerkt-514.html Soms is het best lastig wat nu wel of niet bij het pmd mag. Lees hier meer over de afvalzoeker en hoe het verwerkingsproces van plastic verloopt. Soms is het best lastig wat nu wel of niet bij het pmd mag? Dit kunt u eenvoudig nakijken op www.beginvanietsmoois.nl/afvalzoeker. Ook staat op steeds meer verpakkingen bij welke afvalstroom het thuishoort. Hard plastic, zoals speelgoed, hoort niet thuis in de oranje bak of zak. Dit kunt u inleveren op de milieustraat in de bak voor hard plastic.

Plastic verpakkingsafval wordt hergebruikt

Wie zijn afval goed scheidt, weet dat we met elkaar een flinke berg plastic verpakkingsafval, blikken en lege drankverpakkingen (pmd) produceren. In Hillegom gaat het om 36 kg pmd per inwoner per jaar. Toch komt daarvan nog steeds 24 kg in het restafval terecht en dat is jammer, want al dit afval kan worden hergebruikt. Hoe wordt pmd eigenlijk verwerkt?

Meerlanden haalt om de week verpakkingen van plastic, metaal, lege melkpakken en andere drankkartons (pmd) op. Dit afval gaat naar Suez Recycling en Recovery Netherlands in de Rotterdamse Waalhaven. De scheidingsinstallatie van Suez sorteert het verpakkingsafval nauwkeurig  en bundelt het voor verdere verwerking door de recyclingindustrie.

Het verpakkingsafval wordt gesorteerd in verschillende soorten

Direct na binnenkomst bij Suez wordt zoveel mogelijk onverwerkbaar materiaal - zoals grote folies - uit het pmd verwijderd. Een kraan scheurt de zakken verpakkingsafval kapot. Daarna gaat het afval via een lopende band naar de scheidingsinstallatie.

 • Een grote trommelzeef sorteert het afval eerst op maat.
 • Lichte plastic zakken worden eruit gezogen.
 • Blikjes en deksels worden er met een magnetische band uit gevist.
 • Een infraroodscanner herkent de drankkartons en magneetvelden en haalt het aluminium eruit.
 • Daarna sturen scanners en plastic blaasmondjes de verschillende kunststoffen de goede kant op, denk aan dvd-hoesjes, kratten, PET-flessen, bloempotten en nog veel meer.
 • Voordat het plastic in balen wordt samengeperst zorgen medewerkers van Suez voor een laatste controle.


Het ophalen en recyclen van plastic verpakkingsmateriaal kost ons – en jou dus – geen geld. De verwerking wordt namelijk via het Afvalfonds Verpakkingen betaald door de verpakkingsindustrie.

Verpakkingsafval wordt opnieuw gebruikt

Het gerecyclede plastic wordt vermalen tot korrels (granulaat). Hiervan worden weer nieuwe plastic producten gemaakt. Denk aan:

 • Nieuwe PET-flessen, fleecetruien, slaapzakken, speelgoed en speeltoestellen;
 • Dvd-hoesjes, kratten, bloempotten, autodashboards en kentekenhouders;
 • jerrycans,(verf)emmers en andere nieuwe verpakkingen;
 • nieuwe folies en zakken;
 • pallets, kratten, inzamelcontainers en speeltoestellen.


Helaas worden nog veel te weinig Nederlandse producten gemaakt van gerecycled materiaal. Maar er is in twaalf jaar wel het nodige bereikt. Van al het verpakkingsmateriaal dat in Nederland op de markt komt wordt 78% gerecycled. Kunststof scoort nog laag met 50%, maar glas (86%), papier en karton (87%) en metaal (95%) en hout (73%) worden al grotendeels hergebruikt.

Meer lezen? www.afvalfondsverpakkingen.nl

]]>
news-512 Thu, 20 Jun 2019 10:26:01 +0200 Meerlaan dicht 22 juli t/m 30 augustus https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/meerlaan-dicht-22-juli-tm-30-augustus-512.html De weg is dan dag en nacht gesloten voor auto’s (vanaf rotonde tot Ringvaart). Fietsers en voetgangers kunnen er wel doorheen. Op 22 juli starten we met de opknapbeurt van de Meerlaan. Het gaat om het hele wegdeel vanaf de rotonde tot de Ringvaart. De weg is aan vervanging toe, hij is verzakt en wordt opgehoogd.

Vermoedelijke einddatum 30 augustus

De werkzaamheden duren tot en met 30 augustus. De einddatum is onder voorbehoud, omdat bijvoorbeeld het weer voor vertraging kan zorgen. We beseffen dat de werkzaamheden overlast geven en we proberen dit zoveel mogelijk te beperken.

Auto's

Het genoemde deel van de Meerlaan is afgesloten voor auto’s. Het autoverkeer wordt omgeleid via borden.

Voetgangers en fietsers

Voetgangers en fietser kunnen er langs. Dit gebeurt voor een deel via loopplanken. Fietsers moeten dan waarschijnlijk even afstappen.

We houden u op de hoogte als er nieuws is

Dit doen we via berichten in kranten, onze website en onze social media. Heeft u vragen? U kunt vanaf 1 juli contact opnemen met de heer Westra via telefoonnummer 140252, of e-mail: meerlaan@hillegom.nl


Bekijk hier het nieuwe ontwerp van de Meerlaan

Aangepaste inrichtingstekening op basis van de bestaande situatie (pdf)

]]>
Wegwerkzaamheden Hillegom
news-510 Wed, 19 Jun 2019 16:43:30 +0200 Opening openbare laadinfrastructuur door Allego in Hillegom https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/opening-openbare-laadinfrastructuur-door-allego-in-hillegom-510.html Op 18 juni vond de opening plaats van de nieuwe openbare laadpaal in de Van der Duyn van Maasdamlaan Dit gebeurde door de Hillegommer die het initiatief voor de aanvraag indiende, samen met wethouders Karin Hoekstra en Jan van Rijn en Martijn Olbertz namens Allego.

Nieuw beleid over elektrische oplaadpunten

Steeds meer automobilisten in Hillegom kiezen voor een hybride of volledig elektrische auto. Ook het wagenpark van de gemeente bestaat deels al uit elektrische voertuigen. Om elektrisch rijden voor inwoners toegankelijker te maken is er nieuw beleid opgesteld voor de plaatsing en exploitatie van elektrische oplaadpunten in de openbare ruimte. 

Begin dit jaar traden de beleidsregels in werking en is een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Allego. Dit is de eerste openbare laadpaal die dankzij deze samenwerking met Allego tot stand is gekomen. 

Weg vrij voor meer aanvragen

In sommige wijken is de parkeerdruk hoog. Toch is het belangrijk ruimte te vinden voor laadpalen. Voor Hillegom is de toekomstige vraag in kaart gebracht met mogelijke locaties voor meer laadpalen. In totaal hebben nu bijna 20 inwoners die elektrisch rijden of gaan rijden een aanvraag gedaan. Zij hebben niet de mogelijkheid om op hun eigen erf te parkeren en laden. 

Ook een laadpaal in de wijk?

Het uitgangspunt is dat inwoners parkeren en laden op eigen terrein. Wanneer dat niet mogelijk is, kunt u via de website van Allego een openbare laadpaal aanvragen.

De aanvraag en de plaatsing zijn gratis voor inwoners. Allego plaatst de palen op hun kosten en verdient dit terug doordat er wordt betaald voor het laden. Allego en de gemeente toetsen samen de aanvraag en kijken zorgvuldig of en waar de laadpaal vervolgens geplaatst kan worden. 

De laadpaal wordt dus niet altijd voor de eigen voordeur gerealiseerd. De bedoeling is dat de laadpaal zich uiteindelijk binnen een straal van 250 meter van het aanvraagadres bevindt.

]]>
news-494 Fri, 14 Jun 2019 10:13:00 +0200 N208 Hillegom-Noord - asfalteren gaat verder https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/n208-hillegom-noord-asfalteren-gaat-verder-494.html [Update 14 juni] De weg is afgesloten in de avonden en nachten van maandag 17, dinsdag 18 en woensdag 19 juni [Update 14 juni] 

Het werk gaat verder in de avonden en nachten van maandag 17, dinsdag 18 en woensdag 19 juni. De weg is op die avonden afgesloten voor alle verkeer van ’s avonds 20.00 uur tot ‘s morgens 06.00 uur. Overdag is de weg open.
Vanaf donderdagmorgen zijn de werkzaamheden klaar.

 
Onze excuses voor de vertraging. 

We beseffen dat dit veel overlast geeft voor het verkeer en voor omwonenden. 

Door een defecte asfalteringsmachine was het werk nog niet gereed op vrijdag 14 juni. De defecte asfalteringsmachine kon echter niet snel worden gerepareerd en andere machines waren al op andere projecten in het land ingepland. Vanaf maandag 17 juni zijn de machines weer beschikbaar. \

 
Meer informatie

Voor meer informatie over de N208 kunt u kijken op de website: www.hillegom.nl/N208.
 


[Oorspronkelijk bericht:]

Asfalteren in de avond en nacht van 12 op 13 juni en van 13 op 14 juni

De Weerensteinstraat en Haarlemmerstraat zijn op beide avonden en nachten afgesloten voor alle auto’s en vrachtverkeer tussen 20:00 uur en 06:00 uur. Tussen deze tijdstippen kunnen bewoners langs dit deel van de weg niet parkeren. Wel kunnen zij op eigen terrein parkeren, maar tussen 20:00 uur en 06:00 uur kunnen ze hun eigen terrein niet op- of afrijden. De fietspaden en stoepen blijven gewoon open voor fietsers en voetgangers. Alleen blijft dat deel van het fietspad dicht waar op dat moment aan gewerkt wordt.

Werkzaamheden van 20:00 uur tot 06:00 uur

 • Woensdag 12 juni 20:00 uur: start werkzaamheden (verwijderen laag van ongeveer 4 cm van het asfalt)
 • Donderdag 13 juni 06:00 uur: weg weer open voor verkeer
 • Donderdag 13 juni 20:00 uur: vervolg werkzaamheden (nieuw asfalt en belijning op de weg)
 • Vrijdag 14 juni 06:00 uur: weg weer open voor verkeer


Overige informatie

Hulpdiensten zijn op de hoogte van de werkzaamheden. Bij calamiteiten nemen we passende maatregelen.

]]>
Wegwerkzaamheden Hillegom
news-501 Mon, 10 Jun 2019 21:48:00 +0200 Herinrichting Van Nispenpark en Hoofdstraat Noord e.o. https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/herinrichting-van-nispenpark-en-hoofdstraat-noord-eo-501.html Deltahof t/m eind juni, daarna Hoofdstraat t/m september, Van Nispenpark tot november en Mariastraat augustus t/m november Tijdens de werkzaamheden zijn de deelgebieden afgesloten voor het verkeer.
De aannemer zorgt dat winkels, bedrijven en woningen voor voetgangers altijd bereikbaar zijn.

 • Fase A: Deltahof: eind april t/m eind juni 2019.
  Werkrichting: vanaf de kant van het HD-plein ter hoogte van de ondergrondse containers richting de Hoofdstraat. Het verwijderen van de bestrating, de rioolwerkzaamheden en de aanleg van de nieuwe bestrating zal in drie stappen gebeuren. Hierna starten de werkzaamheden aan de nieuwe waterpartij, bij de rotonde en de bushalte.
  Bereikbaarheid en parkeren: tijdens de gehele periode is de (parallelweg) Van den Endelaan gesloten voor al het verkeer. We streven ernaar het parkeerterrein Deltahof zo lang mogelijk in gebruik te houden. Alternatieven voor het parkeren zijn de parkeerplaatsen aan de Zanderij, en de parkeergarages van de Dekamarkt en Albert Heijn.
   
 • Fase B: Hoofdstraat: begin juni t/m eind september 2019.
  Werkrichting: vanaf de zijde van de Prins Bernhardstraat richting de rotonde Sixlaan.
  Bereikbaarheid: tijdens de werkzaamheden is het deelgebied afgesloten voor al het verkeer.
   
 • Fase C: Van Nispenpark: eind april tot november 2019
  Bereikbaarheid: tijdens de werkzaamheden is het park gesloten.
   
 • Fase D: Mariastraat: augustus tot eind november 2019
  Werkrichting: vanaf de kant van de Hoofdstraat richting de Prinses Irenelaan.
  Bereikbaarheid: tijdens de werkzaamheden is het deelgebied afgesloten voor al het verkeer.


Meer details over de inrichting op de pagina Van Nispenpark

 

]]>
Wegwerkzaamheden Hillegom
news-497 Thu, 06 Jun 2019 16:58:05 +0200 Snel internet voor het buitengebied https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/snel-internet-voor-het-buitengebied-497.html Geef uw belangstelling door voor snel internet in het buitengebied. Of kom naar de informatiebijeenkomst op 19 juni. Lukt het inwoners, ondernemers en gemeenten een snel internet voor het buitengebied van de duin- en bollenstreek haalbaar te maken? Deze maand valt er bij de inwoners en ondernemers in het buitengebied van Hillegom een uitnodiging op de mat om snel internet in het buitengebied haalbaar te maken. 


Geef uw belangstelling door

In de brief nodigt wethouder Jan van Rijn inwoners en ondernemers uit om hun belangstelling voor een snel internet door te geven. Dat kan meteen via de projectwebsite.


Informatiebijeenkomst op 19 juni

Voor wie eerst wat meer wil weten is er een informatiebijeenkomst. Deze is op woensdag 19 juni in De Kulturele Raad, Pr. Irenelaan 16 te Hillegom.
•    Inloop vanaf 19:00 uur
•    Programma 19:30 – 21:00 uur
•    Gezellig napraten met borrel tot 21:45 uur


Zekerheid voor de markt en gemak voor de gebruikers

De samenwerkende gemeenten willen met elkaar de aanleg van snel internet in het buitengebied mogelijk maken. Zelf leggen ze zo’n net niet aan, dat is hun taak ook niet. Aan de andere kant heeft de markt zekerheid nodig. Het aanleggen van zo’n netwerk vergt nog al een investering. De markt wil zekerheid en alleen de inwoners en ondernemers kunnen die geven. Bij 60% belangstelling gaat een investeerder aan de slag. 


Geen achterblijvers in het digitale tijdperk

Het is belangrijk dat de duin- en bollengemeenten er nu werk van maken. Door samen te werken hebben ze voldoende slagkracht. Bovendien voelen ze zich verantwoordelijk voor de iets meer dan 5000 adressen die geen snel internet hebben. Het is duidelijk waarop de gemeenten inzetten: zorgen dat er geen achterblijvers zijn in het digitale tijdperk.

Meer informatie

]]>
news-493 Wed, 05 Jun 2019 14:54:11 +0200 Consultatieversie Omgevingsplan Buitengebied ter inzage https://www.hillegom.nl/omgevingsplan.html Informatieavond op dinsdag 25 juni. Dit omgevingsplan geeft ruimte aan initiatieven die bijdragen aan een mooier buitengebied. news-492 Tue, 04 Jun 2019 12:45:28 +0200 Hillegom onderzoekt andere manier van afval scheiden https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/hillegom-onderzoekt-andere-manier-van-afval-scheiden-492.html Gft, plastic en papier moeten beter gescheiden worden. Nu is het scheidingspercentage nog 56 procent, maar 75 procent is haalbaar. Gemeenten mogen vanaf 2020 namelijk niet meer dan 100 kg restafval per inwoner per jaar afvoeren. Met 189 kg restafval per persoon per jaar voldoet Hillegom daar nog niet aan. Gft, plastic en papier moeten beter gescheiden worden. Nu is het scheidingspercentage nog 56 procent, maar 75 procent is haalbaar. Samen met inwoners denken we na over welke manier van afvalinzamelen het best werkt in Hillegom.
Hoe zit het eigenlijk met dat afval. Waar gaat het naartoe en hoe wordt het verwerkt?

Groente-, fruit-, tuinafval… en etensresten!

Afvalinzamelaar, ook wel grondstoffenbedrijf Meerlanden maakt van groente-, fruit- en tuinafval (gft) compost. Maar zij zien nog veel meer in onze gft-container. Het gft-afval levert namelijk ook groen gas voor de auto, warmte voor kassenbedrijven, CO2 voor de bemesting van planten en  water voor allerlei doeleinden.

De inwoners van Hillegom leveren elk jaar 82 kg groente-, fruit- en tuinafval in voor de verwerking tot groen gas en compost. Maar helaas komt nog steeds 63 kg per inwoner per jaar terecht in het restafval. Dit zijn  vooral de etensresten. Dat is jammer, want de verbranding van restafval is milieubelastend en wordt steeds duurder.

Van gft naar groen gas

Bij Meerlanden in Rijsenhout staan twee enorme biovergisters die worden gevoed met groente-, fruit-, tuinafval en etensresten. In de maag van de machines zetten bacteriën het gft om in groen gas.
Het gft-afval gaat direct uit de vuilniswagen naar een verkleiner en trommelzeef,. Deze filtert het grove vuil  eruit. Het groen wordt - vermengd met olie, vetten en ander calorierijk afval - ingevoerd in de buik van de biovergisters. Hoe meer etensresten het gft-afval bevat hoe sneller de biovergisting in z'n werk gaat. Een robot voert de machines 24 uur per dag gft en ook het opstoken van de vergisters gebeurt volautomatisch, met hout dat eerder uit het afval is verzameld en versnipperd.

Compost

Aan het eind van het proces wordt de 'bacteriepoep' uit de vergister gemengd met schoon gft-afval en in composteringstunnels verwerkt tot compost. Meerlanden levert de compost daarna aan de agrarische sector. Er worden ook zakken compost gevuld voor particulieren. Daar wordt 40% turf aan toegevoegd, omdat planten niet in klinkklare compost kunnen groeien.
De warmte die vrijkomt bij het composteren wordt geleverd aan glastuinbouwbedrijven in de omgeving van de locatie in Rijsenhout. Zelfs het vrijkomende water wordt door Meerlanden hergebruikt, onder andere als pekelwater bij de gladheidbestrijding en als water voor de veegwagens van Meerlanden.

Biogas

Meerlanden verwerkt jaarlijks 55.000 ton groente-, fruit-, tuinafval en etensresten tot 23.000 ton compost. Uit 1.000 kilo gft wordt 's winters 150 m3 groen gas gehaald en 's zomers 80 m3. Het verschil in de opbrengst zit hem in het percentage etensresten in de gft. In totaal wordt er door de biovergister ruim 2,5 miljoen kubieke meter groengas geproduceerd. Het geld dat Meerlanden hiermee verdient en uitspaart door het eigen wagenpark op groen gas te laten rijden komt ten goede aan de inwoners van de gemeenten. 

Nieuwe brandstof

Sinds 2018 fabriceert Meerlanden een nieuw product uit gft: citrusbrandstof. Dit is een restproduct uit het scheiden
van biogas in methaan (groengas) en CO2. De 12.000 liter brandstof die dit proces oplevert wordt door Meerlanden gebruikt ter vervanging van diesel in de onkruidbestrijdingsmachines van het bedrijf.
 

]]>
news-491 Tue, 04 Jun 2019 12:18:42 +0200 Hillegom gaat verder op ingeslagen weg https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/hillegom-gaat-verder-op-ingeslagen-weg-491.html Op basis van de financiële gegevens die tot nu toe bekend zijn, laat de Kadernota Hillegom onder de streep in 2020 een beperkt negatief beeld zien. Daarnaast zijn er zorgen over de fors tekortschietende middelen van het Rijk voor de uitvoering van de jeugdhulp en over de verwerking van de btw in het gemeentefonds. Meerjarig laat de begroting van Hillegom een positief beeld zien en dat biedt een gezonde basis om door te gaan op de ingeslagen weg.

Voorloper

Hillegom loopt voorop in Nederland als het gaat om de implementatie van de Omgevingswet. De eerste actualisatie van de Omgevingsvisie is een feit. En eind 2019 wordt naar alle waarschijnlijkheid het Omgevingsplan Buitengebied vastgesteld. In het gedachtegoed van de Omgevingsvisie geven we wonen, werken en recreëren voldoende ruimte om tot ontwikkeling en bloei te komen en elkaar te versterken. We richten ons op een duurzame balans tussen woningbouw, economie, bollenteelt, groen, recreatie, toerisme en onze historische identiteit.

Sterke wijken en buurten

We werken aan sterke wijken en buurten, waar mensen wonen  in een aangename en veilige leefomgeving en bewoners naar elkaar om kijken. We stimuleren saamhorigheid in een samenleving waar iedereen naar vermogen kan meedoen.

Aantrekkelijk centrum

We blijven investeren in de kwaliteit van het centrum, zo maken we dit gebied levendiger en aantrekkelijker. Samen met de ondernemersvereniging en andere betrokkenen blijven we ons hier actief voor inzetten: samen maken we Hillegom mooi!

Krachten bundelen

We bundelen onze krachten met ketenpartners, bijvoorbeeld als het gaat om onze jongeren en veiligheid. Dit leidt tot een sluitende, effectieve en integrale aanpak. Het Integraal Veiligheidsbeleid 2020 – 2023 maken we samen met onder andere politie, brandweer, ondernemers, onderwijs en woningcorporaties. We beschrijven doelen op het gebied van veiligheid en vertalen dit in een gezamenlijk uitvoeringsplan.

We doen wat nodig is, met oog voor de specifieke situatie en wat mensen zelf kunnen. Door een integrale toegang tot hulpverlening te organiseren, vinden inwoners makkelijker en sneller de meest passende hulp. We zetten flink in op jeugdhulp, een seniorvriendelijke gemeente en we stimuleren onze inwoners voor een gezonde leefstijl door sport, bewegen en aandacht voor gezondheid.

Bereikbaar Hillegom

Bereikbaarheid en mobiliteit voor zowel fiets, ov, als auto zijn essentieel voor de goede en aantrekkelijke leefomgeving van Hillegom. Zo werken we aan een goede ontsluiting via de noord- en zuidkant van Hillegom en een verbeterde fietsverbinding van oost naar west en vice versa. Dan staan er verschillende aanpassingen van bestaande verkeerssituaties op het programma. Verkeersveiligheid is daarbij uitgangspunt. In de uitvoering hebben we extra aandacht voor een goede communicatie over wegwerkzaamheden en daarmee de bereikbaarheid.

Duurzaamheid

In 2020 gaan we verder met de lokale energietransitie. Deze overgang vraagt wat van ons allemaal. Samen met inwoners en ondernemers gaan we hiermee aan de slag. Het uitvoeringsprogramma Duurzaamheid Hillegom biedt een spoorboekje voor de komende jaren. Regionale samenwerking, het bundelen van capaciteit en kennis, leidt tot verdere efficiency. Op lokaal niveau werken we aan een nieuw afvalbeleidsplan om de landelijke doelstellingen te halen.

]]>
news-490 Mon, 03 Jun 2019 15:35:50 +0200 Blog van Karin Hoekstra https://www.hillegom.nl/karinhoekstra.html Lees de nieuwe blog: ‘Een jaar wethouder van Heerlijk Hillegom’ news-487 Mon, 03 Jun 2019 12:52:38 +0200 Word ook Klimaatcoach! https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/word-ook-klimaatcoach-487.html Help inwoners om duurzame keuzes te maken en groene ambities waar te maken. Als Klimaatcoach helpt u inwoners uit uw eigen woonplaats om klimaatvriendelijke keuzes te maken. De gemeente biedt de training tot Klimaatcoach eenmalig gratis aan voor inwoners van Hillegom, Lisse en Teylingen.

Wat doet een klimaatcoach?

U begeleidt vrijwillig zo’n 2 workshopseries van 6 avonden per jaar. Het gaat om de serie WoonGesprekken en/of de serie KlimaatGesprekken. Hierbij begeleidt u deelnemers stap voor stap van weten naar doen, zodat het mensen lukt om hun duurzame ambities waar te maken. 

Woning verduurzamen

Inwoners van 8 straten in de gemeentes Hillegom, Lisse en Teylingen deden mee aan de workshops WoonGesprekken. Hiermee hebben zij hun ambitie waargemaakt om hun woning duurzamer te maken. Klimaatcoaches van Stichting Klimaatgesprekken begeleiden deze workshops. Dit doen ze samen met een energiecoach van Stichting Bollenstreek Duurzaam en experts van Duurzaam Bouwloket.

Aanmelden voor 19 juli

Er zijn meer klimaatcoaches nodig om in de toekomst nog meer inwoners en straten te helpen met klimaatvriendelijke acties. Wilt u net als 100 andere klimaatcoaches uw buurtgenoten inspireren en activeren? Meld u dan aan voor 19 juli.

Aanmelden en meer informatie:

]]>
news-483 Fri, 31 May 2019 15:49:21 +0200 Schoonmaken sloten  https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/schoonmaken-sloten-483.html Van maandag 10 juni t/m vrijdag 2 augustus maakt de gemeente de grote sloten schoon. Het schoonmaken doen we elk jaar in de zomerperiode. Het slootvuil leggen we op hopen op de kant om te drogen. Als het droog is, haalt de gemeente het weg. 

Voor vragen kunt u contact opnemen met de uitvoerder, dit is Gebr. v.d. Poel. U kunt ze bereiken via 071-5018263 en vragen naar dhr. J. Brugman.
 

]]>
news-478 Thu, 23 May 2019 16:43:23 +0200 Vraag het de energiecoach! https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/vraag-het-de-energiecoach-478.html Heeft u een vraag over energiebesparing? Vraag het de energiecoach! De energiecoach is er om inwoners van Hillegom te helpen bij het nemen van duurzame maatregelen. De coach weet welke maatregel mogelijk is om een woning energiezuiniger te maken, en hoe ze dit het beste kunnen bespreken.

Woont u in Hillegom en bent u benieuwd welke energiebesparende maatregelen er geschikt zijn voor uw woning, neem dan contact op met Stichting Bollenstreek Duurzaam, bollenstreekduurzaam@gmail.com

]]>
news-473 Wed, 22 May 2019 08:30:00 +0200 Oefening gemeente en hulpdiensten in Keukenhof https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/oefening-gemeente-en-hulpdiensten-in-keukenhof-473.html Vandaag, woensdag 22 mei, is een oefening in Keukenhof. Tijdens grote incidenten werken hulpdiensten en de gemeente intensief met elkaar samen. Het is belangrijk dat wij ook dan goed op elkaar zijn ingespeeld. Daarom oefenen we regelmatig én op verschillende plekken.

Vandaag, woensdag 22 mei, is een oefening in Keukenhof. Hier bereiden we ons voor op incidenten met extreem geweld. Als inwoner kan het zijn dat u sirenes, helikoptergeluiden of (nep)schoten hoort. De oefening begint om 8.00 uur en is om 13.00 uur weer afgelopen.

 

]]>
news-471 Tue, 21 May 2019 09:42:31 +0200 Bewoner Singel verzamelt 200 zakken zwerfafval https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/bewoner-singel-verzamelt-200-zakken-zwerfafval-471.html Ebe Kool woont al jaren aan de Singel in Hillegom. Al jarenlang ruimt hij in zijn vrije tijd zwerfafval op, met een zogenaamde knijper. Inmiddels al zo’n 200 zakken is zijn inschatting. Dit doet hij omdat hij een liefhebber is van de natuur en van dieren. 

Leidsestraat

De Leidsestraat ligt vol met zwerfafval. Als liefhebber van hardlopen is de heer Kool graag buiten. Vaak op zondagochtend bindt hij de sportschoenen onder en vertrekt hij vanuit zijn huis. Als hij vanuit de Singel de Leidsestraat op loopt, komt hij veel zwerfaval tegen. Milkshakebekers, tientallen plastic handschoentjes van het benzinestation en allerlei verpakkingen van de supermarkt in de buurt. Vaak gooien scholieren hun afval op de grond, op hun fietsroute naar Lisse. Eenden moeten zich in de sloten soms een weg banen door alle plastic rommel heen.

Ook hulp inwoners nodig

De gemeente Hillegom is op de hoogte van het zwerfafval op de genoemde plekken, maar kan niet alles opruimen. We ruimen het regelmatig op, maar we hebben hierbij ook de hulp van fietsers, automobilisten en inwoners nodig. Hiermee bedoelen we vooral dat we erop letten en onze kinderen erop wijzen om ons afval niet op straat te gooien. En groot deel van het betreffende gebied is bovendien eigendom van de provincie Zuid-Holland. Die ruimen af en toe wel op, maar helaas niet vaak genoeg.

Grote waardering

De gemeente Hillegom spreekt hierbij haar grote waardering uit voor de heer Kool. Ook zijn we inwoners zoals hij erg dankbaar voor het behoud van een schone leefomgeving. Bovendien willen we de aandacht vestigen op het probleem van zwerfaval. Het is belangrijk dat we met elkaar beter letten op waar we ons afval weggooien. En dit misschien nog eens onder de aandacht brengen van onze schoolgaande tieners.

]]>
news-469 Thu, 16 May 2019 11:13:43 +0200 Avondvierdaagse zonder zwerfvuil https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/avondvierdaagse-zonder-zwerfvuil-469.html Van 21 tot en met 24 mei! Dit jaar zetten de organisator en de gemeente zich extra in voor een schone avondvierdaagse zonder zwerfafval. 

Deelnemers kunnen hun afval onderweg verzamelen in afvalzakken en weggooien in de afvalbakken langs de route of bij de finish. De afvalzakken worden bij de start uitgedeeld.   

Zwerfafvalbingo met prijzen

Er wordt ook een ‘zwerfafvalbingo’ georganiseerd. Elke avond is er een bingokaart met verschillende soorten zwerfafval dat deelnemers tijdens de route kunnen zoeken en verzamelen. Dit daagt deelnemers op speelse wijze uit om op zoek te gaan naar zwerfafval. 
•          Deelnemers kunnen de bingokaarten na afloop inleveren voor een prijs.
•          Iedere avond zijn er vier prijzen te winnen, t.w.v. € 10,-; een ijsbon, een boekenbon of twee zwembadkaartjes. 
•          De winnaars worden elke dag bekend gemaakt aan het eind van de wandeling.
Bij de uitreiking van de medailles, op vrijdagavond 24 mei, trekt wethouder Fred van Trigt nog een kaart uit alle deelnemers. Deze persoon wint een skateboard.

Samenwerken voor een schoner milieu

Veel zwerfafval blijft erg lang liggen. Dat is niet alleen een lelijk gezicht. Het is ook schadelijk voor mensen, dieren en de omgeving. Zo vervuilen we de bodem, kunnen dieren erin verstrikt raken en komt veel zwerfafval uiteindelijk in de zee terecht. In de zee valt plastic uit elkaar in steeds kleinere stukjes waardoor de oceanen veranderen in een plastic soep. Omdat zeedieren deze stukjes binnenkrijgen, komt het plastic in de voedselketen terecht en zorgt op die manier voor schade aan de gezondheid van zowel dieren als mensen. Genoeg redenen dus om zwerfafval te voorkomen.

]]>
news-464 Fri, 10 May 2019 17:32:14 +0200 Jong geleerd, oud gedaan https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/jong-geleerd-oud-gedaan-464.html Kinderen van de BSO Wonderland op bezoek bij burgemeester Arie van Erk. In de raadszaal deelden zij hun ervaringen over wonen en spelen in Hillegom. Gisteren waren 21 kinderen van de BSO Wonderland, locatie Mariastraat op bezoek bij burgemeester Arie van Erk. Zij werden ontvangen in de raadszaal waar er gekletst werd over het wonen, leven en spelen in Hillegom.

Daarna gaf de burgemeester een rondleiding door het gemeentehuis en liet hij daar zijn kamer, de trouwzaal, de kelder en wethouderskamers zien.

Na een flesje drinken en een koekje en een groepsfoto gingen de kinderen weer terug naar de BSO.

 

]]>
news-463 Thu, 09 May 2019 17:10:17 +0200 Bewoners Singel blij met ontwerp groenstrook https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/bewoners-singel-blij-met-ontwerp-groenstrook-463.html Meer uitzicht naar weilanden, meer kleur en variatie in beplanting en meer biodiversiteit. Lees meer over de plannen om de groenstrook op te knappen. Op maandag 6 mei spraken bewoners van de Singel en de gemeente met elkaar over de groenstrook. Met schetsontwerpen toonde de gemeente het plan om de groenstrook op te knappen. Veel bewoners waren blij met het ontwerp.

Meer uitzicht naar de weilanden

Op de bijeenkomst konden bewoners vragen stellen en ideeën aandragen. De vragen werden beantwoord door een medewerker van Meerlanden, medewerkers van de gemeente en wethouder Jan van Rijn. De gemeente stelde onder andere voor om laaghangende takken te snoeien en de beplanting op de grond wat lager te houden. Op deze manier is er meer uitzicht naar de weilanden.

Meer kleur en variatie

Naast het snoeien wil de gemeente meer kleur en variatie aanbrengen in de beplanting en de biodiversiteit verbeteren. Ook kan de gemeente meer op maat gaan maaien waar het nodig is, wat betekent dat het wat vaker door het jaar heen gebeurt.

Gezamenlijk initiatief bewoners

Vorig jaar dienden de bewoners een gezamenlijk verzoek in om de groenstrook op te knappen. In samenwerking met Meerlanden werkt de gemeente hiervoor ideeën uit. Dit seizoen start het gefaseerd maaien om brandnetels en riet terug te dringen. In het najaar of de winter starten andere werkzaamheden.

]]>
news-457 Fri, 03 May 2019 18:21:57 +0200 64 nieuw te bouwen woningen Vossepolder in de verkoop https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/64-nieuw-te-bouwen-woningen-vossepolder-in-de-verkoop-457.html Vanaf 8 mei om 17:00 gaan de 64 duurzaam te bouwen woningen in de volgende bouwfase van de Vossepolder in de verkoop. Ontwikkelaar BPD gaat deze 64 woningen bouwen. BPD heeft een speciale website waar u alle informatie over deze woningen vindt. Ook kunt u op deze website alvast een account aanmaken. Met een account blijft u goed geïnformeerd en kunt u zich inschrijven als belangstellende voor de koop van één van deze 64 woningen.
 

Divers woningaanbod

De Vossepolder wordt in de voorlaatste fase met 64 woningen uitgebreid. De woningen worden gerealiseerd in drie deelgebieden:

 • Het Hof, met grondgebonden woningen voor starters, grotere rijwoningen en hoekwoningen ‘special’.
 • De Laan, met ruime twee-onder-een-kapwoningen en een vrijstaande woning
 • De Burcht, met appartementen.


In alle deelgebieden is volop aandacht voor de energietransitie, voor circulaire economie, voor klimaatadaptatie en voor gezond wonen en leven.

 

Duurzaamheid centraal

De te bouwen woningen worden zeer duurzaam gebouwd en sluiten daarbij aan op de duurzaamheidsambities van de gemeente Hillegom, zoals deze staan genoemd in de Omgevingsvisie.

Zo worden de huizen zonder gasaansluiting gebouwd en worden er zonnepanelen geplaatst om de CO2-uitstoot te verlagen. Zeer goede isolatie zal de energievraag verminderen. De toepassing van bodemwarmte en -koeling zorgt straks voor een comfortabel binnenklimaat. Een energiecoach en slimme meter (aangeboden door BPD) helpen toekomstige bewoners om zo bewust mogelijk om te gaan met energie.  

Meer informatie over de diverse woningen, een plattegrond en de mogelijkheid om alvast een account aan te maken vindt u op de website van nieuwbouw Vossepolder.

]]>
news-456 Fri, 03 May 2019 13:26:12 +0200 Werkzaamheden N208 starten op maandag 13 mei https://www.hillegom.nl/n208.html Tot uiterlijk eind september 2019 is er groot onderhoud aan het noordelijke deel van de N208. Wegwerkzaamheden Hillegom news-450 Fri, 26 Apr 2019 13:49:50 +0200 Gemeente weer eigenaar van jongerencentrum Solution https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/gemeente-weer-eigenaar-van-jongerencentrum-solution-450.html Donderdag 25 april ondertekenden de gemeente Hillegom en stichting Qbusfonds de koopovereenkomst van het jongerencentrum Solution. Hiermee is de gemeente weer eigenaar geworden van het gebouw. Tijdens de ondertekening bedankte wethouder Fred van Trigt de vrijwilligers van het bestuur van het Qbusfonds en het bestuur van Stichting Centrum Remina voor hun jarenlange inzet.

 

Een multifunctioneel centrum

Met het ondertekenen van de koopovereenkomst begint een nieuw hoofdstuk voor het jongerencentrum. Het wordt ontwikkeld tot een multifunctioneel centrum, waar ruimte is voor verbinding tussen sport, spel, onderwijs, techniek en muziek en dat verbinding faciliteert tussen diverse doelgroepen. Hiervoor gaat de gemeente een samenwerking aan met Welzijnskwartier.

Wethouder Fred van Trigt zei hier eerder al over: ‘Door nauw samen te werken met Welzijnskwartier willen we ervoor zorgen dat het een centrum wordt dat diverse doelgroepen faciliteert en aansluit bij de maatschappelijke behoefte. Het is bovendien belangrijk dat jongeren in Hillegom zich er thuis kunnen voelen. We gaan hen dan ook betrekken bij het opknappen van het gebouw. Ik kijk ernaar uit dat we straks een mooi centrum hebben dat voor veel mensen iets kan betekenen en voldoet aan de eisen van deze tijd.’

 

Bijna dertig jaar inzet

Beide stichtingen hebben zich bijna dertig jaar lang vrijwillig ingezet voor het jeugd- en jongerenwerk in jongerencentrum Solution. Stichting Qbusfonds en de gemeente lieten het jongerencentrum in 1990 bouwen en de stichting werd eigenaar. Stichting Centrum Remina was sinds 1991 de huurder van het jongerencentrum en organiseerde activiteiten ‘voor en door jongeren’. De gemeente Hillegom heeft veel waardering voor hun inzet en hoopt dat ook het multifunctioneel centrum in de toekomst mag rekenen op veel (jeugdige) vrijwilligers.

]]>
news-443 Fri, 26 Apr 2019 12:00:00 +0200 Een lintje voor vier inwoners van Hillegom https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/een-lintje-voor-vier-inwoners-van-hillegom-443.html Vrijdag 26 april kregen 4 inwoners van Hillegom een koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Arie van Erk Tijdens de jaarlijkse lintjesregen ter ere van Koningsdag zijn drie inwoners van Hillegom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Eén persoon is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De feestelijkheden vonden plaats in het gebouw van Stichting Cultuurbeleving Hillegom aan de Prinses Irenelaan in Hillegom.
 

De heer J.M.A. van Steijn (79 jaar)

De heer Van Steijn wordt onderscheiden voor zijn vrijwillige inzet bij de Parochiële Caritas Instelling waar hij van 2003 tot 2015 mensen hielp die verstrikt waren geraakt in financiële problematiek.

Verder was hij in 2007 een van de initiatiefnemers van Stichting Voedselbank Hillegom-De Zilk, waarvoor hij zich nog steeds onverminderd inzet. Zo organiseert meneer inzamelingsacties, beheert hij het magazijn en verricht hij onderhouds-en reparatiewerkzaamheden.

Daarnaast is de heer Van Steijn van 2005 tot 2015 voorzitter geweest van het parochiekoor St. Jozef en St. Martinus. Hij heeft zich ingezet om de fusie tussen deze twee koren tot een succes te maken.

De heer Van Steijn wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

 

Mevrouw M.J.E. van der Post-Van der Veek (65 jaar)

Mevrouw Van der Veek- Van der Post heeft zich ingezet voor veel organisatie en dat doet ze nog steeds. Toen haar kinderen op de basisschool zaten van 1984 tot 1994 droeg zij haar steentje bij op school en in de ouderraad.

Bij toneelvereniging OONA was zij secretaris van 1988 tot 2013. Ze organiseerde er ook allerlei zaken rondom de voorstellingen.

Van 2002 tot 2017 was zij vrijwilliger en bestuurslid bij Stichting Kulturele Raad. Hier was mevrouw Van der Post hoofd van de receptiemedewerkers. Ze zorgde ervoor dat er tijdens activiteiten altijd een aanspreekpunt aanwezig was en zorgde ervoor dat er een degelijke cursusadministratie voor het culturele programma werd opgezet. Mevrouw was ook aanwezig bij voorstellingen om te helpen met de catering.

Sinds 2013 is mevrouw vrijwilliger en bestuurslid bij de Zonnebloem, afdeling Hillegom-Beinsdorp. Zij heeft zes personen onder haar hoede en bezoekt deze mensen elke twee weken en organiseert grote en kleine uitjes voor volwassenen met een beperking. 

Daarnaast is ze sinds 2017 kookvrijwilliger in woonzorgcentrum De Weeligenberg. Eenmaal per week kookt zij bij een vaste afdeling en eet dan samen met de dementerende mensen.

Mevrouw Van der Veek-Van der Post wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


De heer H.E.T.A. Conijn (79 jaar)

De heer Conijn zet zich sinds 1998 in voor Wielrenvereniging RTV De Bollenstreek. Het begon toen zijn zoon ging wielrennen. Die is inmiddels geen lid meer van de vereniging, maar meneer Conijn is nog altijd een trouwe vrijwilliger. Hij is jurylid bij wedstrijden, heeft de verantwoording voor het beheer en onderhoud van de wielerbaan en zorgt ervoor dat al het materiaal tiptop in orde is. Bij open rondes zorgt hij voor de opbouw. De heer Conijn is 4 à 5 dagen per week te vinden op de wielerbaan. Een vrijwilliger waar op gebouwd kan worden!

De heer Conijn wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

 

De heer A.J.M. van Berkel (60 jaar)

De heer Van Berkel is eigenaar van Van Berkel Vaste Planten. Naast zijn werk en gezin met zeven kinderen heeft hij zich vrijwillig ingezet en zet hij zich vrijwillig in bij heel veel organisaties.

Van 1978 tot 1988 was meneer vrijwilliger bij en bestuurslid van de Stichting Werkgroep Katholieke Jongeren. Hij speelde een belangrijke rol bij het op- en uitbouwen van de organisatie.

Ook was hij van 1990 tot 2006 vrijwilliger en actief lid van de Rooms Katholieke Jongerenwerkgroep Leiden. In Lisse organiseert de heer Van Berkel tot op heden thema-avonden en sport- en spelbijeenkomsten voor jongeren van 16 tot 22 jaar in de Willibrordusparochie.

Sinds 2014 is hij voorzitter van de lokale commissie bij deze parochie.

Bij de LTO (Land- en Tuinbouworganisatie) heeft meneer zich sinds 1984 op verschillende manieren verdienstelijk gemaakt. Zo was hij lid van de commissie prei, is hij voorzitter van de Bomen en Vaste Plantenkring West en is hij lid van het bestuur van de cultuurgroep Vaste Planten.

Sinds 2005 is hij bovendien lid van het sectorbestuur boomkwekerijgewassen en vaste planten bij Naktuinbouw (Nederlandse kwaliteitsdienst voor de tuinbouwsector).

Tot slot is de heer Van Berkel ook lid van de ledenraad en het coöperatiefonds van de Rabobank Bollenstreek.

De heer Van Berkel wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

]]>
news-449 Thu, 25 Apr 2019 17:20:23 +0200 Hillegom communiceert direct duidelijk https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/hillegom-communiceert-direct-duidelijk/?tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&cHash=895be20ee3f1d39c2eb27ced443d4da5 Met de landelijke 'Direct Duidelijk-deal' spreekt de gemeente af dat zij zich inzet voor duidelijke taal in haar brieven, mails en andere teksten. Burgemeester Arie van Erk ondertekende donderdag 25 april de landelijke Direct Duidelijk-deal, samen met de burgemeesters van Lisse en Teylingen. Hiermee spreekt de gemeente af dat zij zich inzet voor duidelijke taal in haar brieven, mails en andere teksten. En dat de gemeente concrete plannen maakt om dit voor elkaar te krijgen. Overheidsteksten zijn niet altijd even makkelijk te lezen. Daarmee mist de lezer soms belangrijke informatie. De gemeente Hillegom wil dit verbeteren en gaat zich daarvoor inspannen.  

Wat is direct duidelijk communiceren?

Direct duidelijk communiceren betekent: je lezer of luisteraar altijd als uitgangspunt nemen, een persoonlijke benadering kiezen en ervoor zorgen dat de taal die je gebruikt begrijpelijk is. Met schrijftips, een checklist, trainingen en goede voorbeelden uit de praktijk kan iedereen zijn communicatie verbeteren.

De Direct Duidelijk deal is het startschot voor betere teksten

Door de deal te ondertekenen, spreken we af dat we als organisatie inspanning leveren om onze teksten te verbeteren. We zorgen voor beleid, spreken af wat we willen verbeteren en hoe we dit gaan beoordelen. En we helpen onze medewerkers om ‘direct duidelijk’ te communiceren. Zo kunnen medewerkers schrijftrainingen volgen, is er een schrijfwijzer met schrijfafspraken en heeft elk team een schrijfcoach.

Campagne Direct Duidelijk

De landelijke campagne Direct Duidelijk ondersteunt overheidsorganisaties bij het verbeteren van hun communicatie. De campagne Direct Duidelijk is een initiatief van de Stuurgroep van het Nederlands-Vlaamse Netwerk Begrijpelijke Overheid (NBO). In het NBO werken de Taalunie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nauw samen met meer dan zeventig andere organisaties uit Nederland en België om het probleem van onduidelijke overheidstaal aan te pakken. Meer info: www.directduidelijk.nl

]]>
news-435 Fri, 19 Apr 2019 16:50:51 +0200 40 Extra woningen in plan Ringoevers https://www.hillegom.nl/inwoners-en-ondernemers/bouwen-en-wonen/ringoevers.html In de laatste fasen van het geliefde plan Ringoevers worden 40 extra woningen gebouwd. news-427 Wed, 17 Apr 2019 17:29:59 +0200 Drie bijenhotels voor Hillegom https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/drie-bijenhotels-voor-hillegom-427.html Op woensdag 17 april is het eerste bijenhotel geopend bij de rotonde Wilhelminalaan-Van den Endelaan Wethouder Jan van Rijn en Hannie Korthof van Omgevingsdienst West-Holland openden een van drie nieuwe zogenaamde bijenhotels. Dit vond plaats bij de rotonde Wilhelminalaan-Van den Endelaan. De andere twee hotels zijn inmiddels op andere rotondes in Hillegom geplaatst. De opening is een gevolg van de regionale samenwerking via de organisatie Groene Cirkel Bijenlandschap. De gemeente Hillegom en de andere bollenstreekgemeenten hebben zich aangesloten bij deze regionale samenwerking.

Bloemrijke verbindingen

De partners van Bijenlandschap hebben afgesproken om zich in te spannen voor het terugdringen van de achteruitgang van de wilde bij en van de wintersterfte bij de honingbij. De partners doen dit door een netwerk van bloemrijke verbindingen te maken met voldoende voedsel en nestgelegenheid, en door behoedzaam om te gaan met chemische middelen. Zo wordt tegelijkertijd het landschap aantrekkelijker en kleurrijker.

Biodiversiteit

Wethouder Jan van Rijn: “Biodiversiteit vinden we in onze gemeente erg belangrijk en we willen daarom meewerken aan de missie van Groene Cirkel Bijenlandschap. Naast het plaatsen van de bijenhotels zetten we ons de komende jaren daarom gezamenlijk in voor onder andere bloemrijke bermen. Zowel onze inwoners als toeristen kunnen hiervan genieten.”

Waarom een bijenlandschap?

Bijen zijn nodig voor bestuiving. De gemeente Hillegom zet zich in voor een goed bijenlandschap in de regio. Hiervoor zijn bijen nodig in zowel de bebouwde gebieden in de dorpen en steden, als in het buitengebied. Samen met de partners van de Groene Cirkel Bijenlandschap onderneemt de gemeente verschillende acties voor (wilde) bijen en andere bestuivers. Het creëren van voldoende voedsel en nestgelegenheid is hierbij belangrijk. Dit kan worden gedaan door het realiseren van een bijenvriendelijke inrichting en beheer van het openbare groen. Het resultaat is dat we gezamenlijk zorgen voor aantrekkelijke dorpen, steden en een mooi buitengebied.

Iedereen kan bijdragen

Van een balkon of geveltuin maak je ook thuis zó een bijenparadijs. Echt zoden aan de dijk zet het wanneer meerdere partijen samenwerken en hun tuin of terrein bijvriendelijker maken. Zo kan een regionaal netwerk voor bijen, hommels en zweefvliegen ontstaan. Een landschap dat bestuiving verzekert én zorgt voor een aantrekkelijke leefomgeving. Iedereen kan op deze manier een schakel in dit netwerk worden en bijdragen aan het bijenlandschap in de regio.

]]>
news-421 Sat, 13 Apr 2019 00:08:31 +0200 Intentie-overeenkomst ‘Heerlijk Hillegom' ondertekend https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/intentie-overeenkomst-heerlijk-hillegom-ondertekend-421.html Met deze ondertekening op woensdag 10 april slaan de ondernemers en Hillegom de handen ineen Ondernemers en gemeente kwamen eind vorig jaar bij elkaar en vonden elkaar op thema’s als ondernemersklimaat, werk en inkomen, duurzaamheid, (digitale) bereikbaarheid, gezondheid en gezamenlijke promotie. Enkele concrete initiatieven zijn bijvoorbeeld een mogelijke Hillegom Run en onderzoeken van een betere digitale bereikbaarheid met Hillecom Valley. In mei komen ondernemers en gemeente bij elkaar om na te denken over de opgave in de energietransitie en onlangs sloten beiden ook een sportakkoord.

Het voltallige college van B&W en het bestuur van IRH waren aanwezig bij Chocolaterie Pierre. Een belangrijk moment volgens wethouder Jan van Rijn, want ondernemers en gemeente hebben elkaar nodig.

‘Hillegom is een prachtig dorp dat gebaat is bij een stevig antwoord op opgaven als de energietransitie en voldoende personeel voor ondernemers en banen voor Hillegommers. Dat is in het belang van onze bedrijven, en past bij de ambities van de gemeente. Daarom slaan we de handen ineen,’ aldus wethouder van Rijn.

Ook de voorzitter van IRH, Marieke Kleiss-Noordermeer is blij met de geïntensiveerde samenwerking met de gemeente: ‘InitiatiefRijk Hillegom kent een lange traditie als het gaat om zich in te spannen voor een goed ondernemersklimaat, en dit combineren met een aantrekkelijk dorp. We kijken ernaar uit om de doelstellingen die onze achterban en de gemeente delen, samen te verwezenlijken.’ 

]]>
news-419 Fri, 12 Apr 2019 13:13:56 +0200 Werkbezoek aan techbedrijven door raads- en collegeleden https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/werkbezoek-aan-techbedrijven-door-raads-en-collegeleden-419.html Aanleiding is het Techniekpact, een gezamelijk initiatief om het techniekonderwijs te verbeteren Op woensdag 10 april bracht een aantal raads- en collegeleden een werkbezoek aan 3 techbedrijven op het gebied van digitalisering en automatisering in Hillegom en Lisse: Joheco Automatisering, DitisABC en Sercom. 

Aanleiding voor het werkbezoek is het Techniekpact. Regio Bollenstreek-Noord en Haarlemmermeer werken hierin samen aan de structurele verbetering van het techniekonderwijs en het beter laten aansluiten hiervan op de arbeidsmarkt. 

De bedrijven zorgden voor een gastvrij onthaal en inspirerende rondleidingen.

]]>
news-417 Thu, 11 Apr 2019 21:04:21 +0200 Blootstelling omwonenden aan bestrijdingsmiddelen: resultaten onderzoek bekend https://www.hillegom.nl/inwoners-en-ondernemers/actueel/blootstelling-omwonenden-aan-bestrijdingsmiddelen-resultaten-onderzoek-bekend.html Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzoek uitgevoerd in hoeverre omwonenden van bollenvelden zijn blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen news-408 Tue, 02 Apr 2019 11:51:31 +0200 Solution wordt multifunctioneel centrum https://www.hillegom.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/solution-wordt-multifunctioneel-centrum-408.html Wij gaan samen met Welzijnskwartier aan de slag om dit te realiseren en de gemeente wordt weer eigenaar van het gebouw. Het jongerencentrum Solution wordt een multifunctioneel centrum waarin ruimte is voor diverse groepen en waar verbinding tot stand komt tussen sport en bewegen, cultuur, onderwijs en techniek. Wij gaan samen met Welzijnskwartier aan de slag om dit te realiseren en de gemeente wordt weer eigenaar van het gebouw. De raad heeft dit vorige week besloten en het benodigde geld hiervoor beschikbaar gesteld.

Wethouder Fred van Trigt: ‘Door nauw samen te werken met Welzijnskwartier willen we ervoor zorgen dat het een centrum wordt dat diverse doelgroepen faciliteert en aansluit bij de maatschappelijke behoefte. Het is bovendien belangrijk dat jongeren in Hillegom zich er thuis kunnen voelen. We gaan hen dan ook betrekken bij het opknappen van het gebouw. Ik kijk ernaar uit dat we straks een mooi centrum hebben dat voor veel mensen iets kan betekenen en voldoet aan de eisen van deze tijd.’

Het afgelopen jaar is intensief ingezet op de herontwikkeling van het jongerencentrum Solution. Het moet een plek worden die participatie en actief burgerschap aanmoedigt en verbinding faciliteert tussen diverse doelgroepen om de sociale cohesie te bevorderen. In overleg met de betrokken partijen zijn we tot de conclusie gekomen dat het voor het ontwikkelen van het centrum beter is dat het jongerencentrum weer in bezit komt van de gemeente. We zijn heel blij met de vrijwilligers die zich bijna dertig jaar lang hebben ingezet voor het jongerencentrum.

]]>