Ga naar de inhoud

Parkeerbeleidsplan Hillegom vastgesteld

Publicatiedatum:
maandag 8 april 2024
Originele publicatie downloaden:
Download het PDF bestand
Type bekendmaking:
overige overheidsinformatie



Parkeerbeleidsplan Hillegom vastgesteld

 

De gemeenteraad van Hillegom heeft op 14 december 2023 het Parkeerbeleidsplan Hillegom vastgesteld.

 

Waarom een parkeerbeleidsplan?

Parkeren raakt iedereen, overal en altijd. Of het nu gaat om het parkeren van de eigen auto of het zien van geparkeerde auto’s en fietsen in het straatbeeld, het is een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft. Met het vaststellen van de Omgevingsvisie, Mobiliteitsvisie en Mobiliteitsplan ontstond ook de behoefte om het Parkeerbeleid Hillegom (2016) te actualiseren. Met het opstellen van dit parkeerbeleidsplan is invulling gegeven aan deze behoefte.

 

Proces

Dit parkeerbeleidsplan is tot stand gekomen op basis van een inventarisatie van de knelpunten met de huidige parkeersituatie en het huidige parkeerbeleid. Deze inventarisatie is uitgevoerd door gesprekken te voeren met de ambtelijke organisatie, door een online enquête onder inwoners en ondernemers en door parkeertellingen. Op basis daarvan is het parkeerbeleid met name aangescherpt: het parkeerbeleid beoogt duidelijke spelregels te bieden hoe te handelen in welke situatie. Sommige spelregels worden vervolgens separaat uitgewerkt in nadere regels, zoals een nota Parkeernormen, beleidsregels voor laadinfrastructuur en beleidsregels voor (elektrische) deelmobiliteit.

 

Planperiode

Bij de totstandkoming van dit parkeerbeleidsplan zijn trends en ontwikkelingen zorgvuldig gewogen om de impact op Hillegom te vatten. De toekomst is echter veranderlijk. Om het parkeerbeleid blijvend aan te laten sluiten bij de ontwikkelingen, zoals brandstoftransitie, deelmobiliteit en het gebruik van de elektrische fiets, wordt het parkeerbeleidsplan 5 jaar na vaststelling geëvalueerd. Indien de evaluatie in 2028 daar aanleiding toe geeft, wordt het parkeerbeleidsplan geactualiseerd of op onderdelen aangepast.

 

Leeswijzer

In dit parkeerbeleidsplan zijn in hoofdstuk 2 de kaders voor het parkeerbeleid opgenomen. Vervolgens is in hoofdstuk 3 de visie op parkeren binnen Hillegom beschreven. Wat dit parkeerbeleid betekent voor de thema’s voor parkeren in Hillegom is uitgewerkt in hoofdstuk 4. In hoofdstuk 5 is uiteen gezet wat dit parkeerbeleid betekent voor de verschillende gebieden in Hillegom. Hieruit volgen de benodigde maatregelen die in hoofdstuk 6 zijn opgesomd in een uitvoeringsprogramma. In dit afsluitende hoofdstuk wordt ook ingegaan op de monitoring van de parkeersituatie in Hillegom.

Ga naar het begin