De Japanse duizendknoop is een 1-3 meter hoge plant en bloeit van juli tot en met september met crèmewitte, soms wit-roze kleine bloemen. De plant is herkenbaar aan de rode rechtopstaande en harde stengels met daaromheen grote bladeren. De bladeren hebben een driehoekige tot ronde vorm.
De plant verspreidt zich razendsnel en is een van de meest invasieve exoten die we momenteel in Nederland kennen. De verspreiding is vegetatief. Dit betekent dat er uit delen van de wortels of stengels nieuwe planten kunnen groeien. Als de plant zich eenmaal heeft gevestigd, is het moeilijk om de plant weg te krijgen. De Japanse duizendknoop is een sterke concurrent voor andere planten op dijken, oevers en andere taluds. Het kan de stabiliteit van deze constructies verstoren. Ook kan deze plant grote schade veroorzaken aan funderingen, verhardingen, infrastructuur, rioleringen en drainagebuizen.
Wet- en regelgeving
Per 1 juli 2021 geldt er een nationaal verkoopverbod voor de Japanse duizendknoop.
Bestrijding Japanse duizendknoop in de openbare ruimte
Het bestrijden van de Japanse duizendknoop is lastig. Er wordt nog steeds landelijk onderzoek gedaan naar de beste bestrijdingsmethode. Momenteel bestrijden we in de gemeente alleen de planten die op plekken staan waar ze voor overlast zorgen of waar ze in het zicht staan.
Melden via Fixi
Heeft u de Japanse duizendknoop in de gemeente gezien? Meld dit via Fixi. Wanneer u de Japanse duizendknoop in uw eigen tuin heeft, heeft u de keuze om de plant te beheersen of te verwijderen.
- Beheersen: Wanneer de groeilocatie van de plant zich al jaren niet uitbreidt en er geen verspreidingsrisico’s zijn, wordt aanbevolen om de groeilocatie met rust te laten. Wanneer u de plant bijvoorbeeld maait of uittrekt, loopt u namelijk het risico dat de plant een groeispurt krijgt en de groeilocatie alsnog uitbreidt. Ook is het mogelijk dat kleine plantenresten zich verspreiden.
- Bestrijden: Wanneer u ervoor kiest om de plant te verwijderen, moet u heel zorgvuldig te werk gaan. De plant moet helemaal uitgegraven worden, de wortels kunnen tot enkele meters diep groeien. Zorg er bij het uitgraven voor dat de wortels of takken niet afbreken. Uit de kleinste knoop kan namelijk weer een nieuwe plant groeien. Na het verwijderen moet u al het plantenmateriaal in een vuilniszak verpakken en deze weggooien bij het restafval (niet in de GFT bak!). Het uitgraven kan het beste in het groeiseizoen (april tot en met oktober). Ook bij zorgvuldig uitgraven bestaat er een grote kans dat er een plantendeel is achtergebleven in de bodem. U zult deze plek daarom in de gaten moeten houden en het verwijderen van de plant mogelijk moeten herhalen. Let op! Probeer de plant niet te verwijderen door deze te maaien of te snoeien, hiermee worden plantenstukjes verspreid.