Standplaatsvergunning
Als u vanaf een vaste plek aan de openbare weg goederen wilt verkopen of diensten wilt aanbieden, heeft u een standplaatsvergunning nodig.
Vaste standplaatsen buiten de weekmarkt om
Dit geldt voor de vaste standplaatsen in Hillegom voor de verkoop van consumptieartikelen, maar ook voor bijvoorbeeld een bus van CZ, Beter Horen of borstkankeronderzoek of een kraam van een politieke partij. De locaties van deze vaste standplaatsen zijn:
- 2 op het Henri Dunantplein (vast en tijdelijk mogelijk).
- 1 op de Jonkheer Mockkade 1 (vast en tijdelijk mogelijk).
- 2 op Het Palet ( vast en tijdelijk mogelijk).
- 1 op het parkeerterrein ‘de Vosse’. Alleen voor maatschappelijk/sociaal-culturele activiteiten of activiteiten op het gebied van volksgezondheid (vast en tijdelijk mogelijk).
- 1 nabij het plein bij ‘de Oude Pomp. Alleen voor maatschappelijk/sociaal-culturele activiteiten of activiteiten op het gebied van volksgezondheid, alleen tijdelijk mogelijk.
- 1 locatie te bepalen door aanvrager en ter beoordeling door het college. Uitsluitend t.b.v. verkoop van kerstbomen, alleen tijdelijk mogelijk, van 6 tot en met 24 december.
Standplaatsen op de weekmarkt
U heeft ook een standplaatsvergunning nodig wanneer u met een kraam wilt staan op de weekmarkt. De weekmarkt vindt iedere dinsdag plaats van 08:00 tot 15:00 uur op het Henri Dunantplein.
Kosten
Kosten | |
|
Werkwijze
U vraagt online een marktstandplaatsvergunning of een standplaats buiten de weekmarkt om aan bij de gemeente via de groene knoppen rechtsboven op deze pagina.
- Wilt u eerst zeker weten of er een standplaats vrij is? Dit kunt u navragen bij de APV-vergunningen, mailadres apv.vergunningen@hltsamen.nl of telefoonnummer 140252
- Raadpleeg ook eerst de voorwaarden hieronder voordat u de aanvraag doen.
Termijn
De aanvraag moet minstens 8 weken van te voren ingediend zijn. Binnen deze 8 weken neemt de gemeente een beslissing over de aanvraag.
Wachtlijst
Wanneer het maximum aantal vergunningen voor een bepaalde locatie is vergeven, bestaat de mogelijkheid om op een wachtlijst te worden geplaatst met daarbij vermeld de benodigde oppervlakte voor het innemen van standplaats, de locatie en dag waarop de aanvrager standplaats wil innemen. De afdeling vergunningen APV houdt de wachtlijst bij op volgorde van binnenkomst. Als er een locatie vrijkomt, wordt deze als eerste aangeboden aan de eerste op de wachtlijst.
Inschrijvingen op de wachtlijst blijven gehandhaafd, wanneer degene die staat ingeschreven jaarlijks zijn inschrijving voor 1 januari verlengd. Een inschrijving op de wachtlijst kan worden doorgehaald wanneer de inschrijving niet tijdig is verlengd, op verzoek of bij overlijden van de ingeschrevene. Ook komt de inschrijving te vervallen wanneer aan de ingeschrevene een vergunning voor een standplaats is verleend of deze niet meer voldoet aan de gestelde eisen.
Voorwaarden
De voorwaarden voor de vergunning hangen onder andere af van:
- het soort activiteit
- de omvang van de activiteit
- het doel van de activiteit
- mogelijke overlast voor omwonenden, voetgangers en ander verkeer
- het bestemmingsplan
- het straatbeeld
De gemeente kan een standplaatsvergunning weigeren in belang van:
- De openbare orde
- Het voorkomen of beperken van overlast
- De bescherming van het uiterlijk aanzien van de gemeente
- De verkeersveiligheid
- De doelen van een bestemmingsplan
De vergunning wordt eveneens geweigerd wanneer er niet kan worden aangetoond dat er toestemming is gegeven van de eigenaar van het perceel, niet zijnde de gemeente, om op het perceel een standplaats in te nemen.
Als u een standplaatsvergunning aanvraagt, moet u ook voldoen aan de eisen zoals gesteld in andere wetten, bijvoorbeeld de Wet milieubeheer, die regels stelt ter voorkoming van hinder en overlast, en de Warenwet, om de hygiëne van de aangeboden goederen te waarborgen.