Ga naar de inhoud

Monumenten, karakteristieke panden en beschermd dorpsgezicht

Hillegom kent drie soorten gebouwd erfgoed: rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden. Het zijn gebouwen of andere bouwwerken met een bijzondere cultuurhistorische waarde, herinnering en belangrijk voor de identiteit van Hillegom en haar inwoners.

Rijksmonumenten zijn door de het Rijk aangewezen. De gemeente Hillegom heeft de gemeentelijke monumenten en de karakteristieke panden aangewezen. Het zijn niet alleen oude woonhuizen, maar ook kerken, een trafohuisje en een zitbank. Daarnaast heeft Hillegom het gebied rondom het Kerkplein aangewezen als gemeentelijk beschermd dorpsgezicht. Dit geldt ook voor de omgeving rond de Mariastraat en de Sixlaan. Bekijk de lijst met gemeentelijke monumenten in Hillegom. De karakteristieke panden en het gemeentelijk beschermd dorpsgezicht kunt u vinden in het bestemmingsplan. De bestemmingsplannen van de gemeente staan op ruimtelijkeplannen.nl.  
 

Immaterieel erfgoed

Immaterieel erfgoed zijn sociale gewoonten, verhalen, rituelen, podiumkunsten, uitdrukkingen, bijzondere kennis van natuur en ambachten. Het gaat om een levende en dynamische vorm van erfgoed. Het immateriƫle erfgoed van Hillegom kunt u hier vinden door op Hillegom te zoeken.
 

Beleid

De gemeente Hillegom zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te benutten en te behouden voor de toekomst. Er zijn regels voor monumenten en erfgoed in de gemeente. Ook worden er plannen gemaakt om monumenten een nieuwe bestemming te geven. Lees de erfgoedverordening door.
 

Vrijwilligers

In Hillegom is ook een cultuur historische stichting actief genaamd Vrienden van oud Hillegom. Deze stichting richt zich op het beschikbaar maken en behouden van cultureel erfgoed in Hillegom. Lees meer over de Vrienden van oud Hillegom.

Ga naar het begin